Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barnaudition: "Jag tror inte att de är så stränga som Alexander Bard"

100 barn ska provsjunga. 14 blir utvalda. Det handlar vem som ska bli kapten von Trapps barn i musikalen ”Sound of Music”. Systrarna Svendsrud önskar inget hellre.

De steg upp tidigt på lördagsmorgonen för att ta sig från Broby till Malmö. Nu sitter Filippa Svendsrud, 14 år, i Nöjesteaterns kafé med en röd åtta på fastnålad på magen och väntar på sin tur. Med erfarenhet från föreställningar som ”Trollkarlen från Oz” och ”Annie” i Kristianstad är hon bara lite nervös.
– Jag försöker tänka bort allt. Som att nu är det bara jag som står här och jag ska göra detta så bra som möjligt. Börjar man bara i rätt tonart så flyter det på, säger hon.
Ensam på scen framför juryn. Filippa Svendsrud sjunger "Du är sexton, inte ens sjutton år".Bild: Hussein El-alawi
Lillasyster Julia Svendsrud, 11 år, ska på audition efter lunch. Hon kan rabbla "Do re mi" i sömnen och vet vad hon ska svara på frågan om varför hon vill vara med:
– Jag har hållit på med teater länge. Och jag älskar verkligen teater och sång.
Båda har sett den klassiska filmen "Sound of Music" om barnflickan Maria, spelad av Julie Andrews, som skickas till kapten von Trapp för att ta hand om hans sju barn. Hon vinner deras förtroende genom att sjunga med dem och förälskar sig i deras pappa. Under andra världskriget flyr de från nazisterna över bergen till Schweiz.
– Den är ju bra för att det är mycket sång och dans. Men den är också sorglig, säger Filippa Svendsrud.
Ellen Lindén ser obekymrat cool ut inför att gå in och sjunga ensam på den stora scenen. Mamma Sofie Lindén fixar till håret innan entrén.Bild: Hussein El-alawi
I Malmö ska Elisa Lindström och Christopher Wollter spela huvudrollerna som barnflickan Maria och kapten von Trapp.
En annan som hoppas få bli ett av barnen är 9-åriga Ellen Lindén. Hon har sjungit upp i bilen på väg hit. Nu funderar hon på hur juryn är.
– Som Idol? Nej, jag tror mer som Talang. Fast jag tror inte att de är så stränga som Alexander Bard. Äsch, jag ska bara gå in och köra och inte tänka på det, säger hon.
Det är dags för nummer åtta. Filippa Svendsrud ser lugn ut när dörren in till teatern öppnas. Hon välkomnas av regissören Anders Aldgård. Nöjesteaterns Stefan ”Julius” Malmström tar i hand. Sen kliver hon upp på scenen och levererar: ”Du är sexton, inte ens sjutton år, då är man inte stor”. Det känns bra. Juryn applåderar.
– Det var lite extra skakigt eftersom det här är Malmö och det är stort. Men det försvann. Jag kände bara att det här var väldigt häftigt.
”Sound of Music”

”Sound of Music” bygger på en sann berättelse om syskonen von Trapp. Verklighetens familj flydde från Österrike sedan familjekören vägrat uppträda på Hitlers familjefest. De kom till Italien och fortsatte sedan till USA 1948. Musikalen ”Sound of Music” skrevs 1959 och den kända filmen med Julie Andrews i huvudrollen gjordes 1965.

"Om vi tog med något som bringar tur? Nej, det ska vara mamma i så fall", konstaterar syskonen Julia och Filippa Svendsrud. Det gör mamma Susanne Svendsrud stolt.Bild: Hussein El-alawi
Nöjesteaterns Stefan "Julius" Malmström och regissören Anders Aldgård välkomnar Filippa Svendsrud in på scenen.Bild: Hussein El-alawi
Anders Aldgård ska regissera Sound of Music på Nöjesteatern som har premiär i höst. Från publikplats följde han de hundra barnen som sökt till rollerna som kapten von Trapps barn.Bild: Hussein El-alawi
Gå till toppen