Världen

Ekobrott undersöks på Malta

Maltas premiärminister Joseph Muscat. Arkivbild.Bild: Alessandra Tarantino/AP/TT
En grupp journalister har gått igenom mer än 150 000 dokument i jakt på skatteflykt, penningtvätt och korruption i Malta, som går till nyval den 3 juni.
Uppgifter från de så kallade "Maltadokumenten" kommer att publiceras under två veckor framöver, enligt sajten Mediapart.
Premiärminister Joseph Muscat, som utlyst nyval, och hans hustru Michelle anklagas för ekonomiska oegentligheter, som blev kända genom de så kallade Panamadokumenten.
Fakta

Malta

Malta – bestående av huvudön Malta, den något mindre Gozo och miniön Comino – har cirka 450 000 invånare och är till ytan något mindre än Orust. Därmed är landet EU:s minsta, sett till både folkmängd och area.

Historiskt har ön dominerats av allt från fenicier och romare till araber och korsfarare. Ön är starkt katolsk och har exempelvis EU:s i särklass hårdaste abortlagstiftning.

Invånarna talar i första hand maltesiska, som är ett semitiskt språk med rötterna i den arabiska som utvecklades i området under den muslimska expansionen runt Medelhavet från 700-talet och framåt. På senare tid har språket även fått starka inslag från italienska och engelska. Så gott som samtliga malteser talar även engelska, som en följd av den långa tiden som brittisk koloni.

Malta blev självständigt 1964 och medlem i EU 2004. Premiärminister är Joseph Muscat (född 1974) som leder en av EU:s ytterst få rent socialdemokratiska regeringar.

Gå till toppen