Burlöv

Ungdomar och pensionärer nattvandrade i Arlöv – vill öka tryggheten

Pensionärer, ungdomar och en nattvandrarveteran var några av dem som samlades för att väcka liv i nattvandringen i Arlöv i veckan.
– Det finns en upplevd otrygghet, framförallt i Arlöv, säger kommunpolis Selma Tengeborg.

På nattvandrarnas första träff samlades Arlövsbor i olika åldrar.Bild: Peter Frennesson
Det är tisdag kväll och på Vårboskolans fritidsgård har en grupp individer samlats runt ett bord. Några har passerat sjuttio, andra har ännu inte hunnit fylla sexton. Syftet med mötet är att diskutera möjligheter att återuppta nattvandringen i Arlöv.
Sammankallande till mötet är Haris Sokolovic, chef för Ungdomsgruppen i Burlövs kommun. Det är han och kommunpolis Selma Tengeborg som ligger bakom initiativet.
– Det finns en upplevd otrygghet enligt våra mätningar, framförallt i Arlöv. Vi hoppas kunna öka tryggheten genom fler vuxna ute. Då känner sig också fler vuxna trygga och vill vara ute även efter att det blivit mörkt, säger Selma Tengeborg.
Samtidigt framför Haris Sokolovic att statistiken visar att det är ovanligt att kommunens äldre utsätts för just ungdomsrelaterad brottslighet.
– Det säger något om att det är viktigt att yngre och äldre möts. Det är viktigt att inte bara prata om ungdomar i frågor som rör otrygghet. Det här är också ett sätt att bygga broar, säger han.
Innan det är dags att gå en kortare nattvandringsrunda pratar gruppen om vilken bild man har av äldre respektive yngre människor.
– Ibland om man gör bara något litet fel så kan äldre personer skälla ut en ordentligt. Då kan man bli arg, säger Falah Al-Hussein.
Han och Osama Abdul Rahim, som också är med på mötet, ingår i kommunens ungdomsråd.
– Det är inte alla äldre som är trevliga, säger Kerstin Wiberg från Röda Korset i Burlöv.
Att Arlöv skulle upplevas som en särskilt otrygg plats för äldre håller ingen med om. Istället är man överens om att det blivit lugnare på gatorna jämfört med tidigare år.
Kent Svensson har nattvandrat i ett kvartssekel. För Kerstin Wiberg, till höger, är det första gången.Bild: Peter Frennesson
Den i samlingen som har erfarenhet av nattvandring är Kent Svensson. Han har nattvandrat i 25 år, även om det de sista åren inte har varit mycket av den varan.
– Vi är två personer kvar som inte vill lägga ner. Vi har väntat på en nytändning. Nu verkar det finnas lite ny energi, säger han.
Han tror att vuxna på stan har en lugnande effekt på ungdomar.
– Det är bra bara att synas. Med jackorna tycker ungdomarna att det är mer okej att man kommer fram och pratar. Det känns lättare att ta kontakt.
Haris Sokolovic betonar att det inte handlar om att göra några ingripanden och han hoppas på att föräldrar i kommunen ska bli intresserade av att nattvandra.
– Föräldrar behöver vara delaktiga. Ungdomar ska veta att man inte kan göra vad som helst, att det finns vuxna där ute.
Gå till toppen