Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Att manifestera olikhet är inget politiskt budskap

Den kanske finaste manifestationen någonsin på stadion var tifot med Malmös stadsdelar.

Det var för att den på sitt finstämda sätt var inkluderande, den hyllade stans olikheter och den gemenskap över gränser som Malmö FF skapat.
Gemenskapen över gränser, att olika är bra, är på något sätt något som både staden Malmö och klubben Malmö FF blivit en symbol för.
2013 bildades "Fotbollssupportrar mot homofobi", bland annat med starkt engagemang från Malmö och inte minst profilerade supportern Showan Shattak.
Bild: Björn Lindgren/TT
På Swedbank stadion hölls några veckor senare ett seminarium med bland annat Anton Hysén som föreläsare.
I samband med detta sa Showan Shattak till mff.se:
"Vi vill ha en fullt inkluderande läktarkultur där alla, oavsett hudfärg eller sexuell läggning, känner sig välkomna. Just kampen mot homofobi känns som den sista pusselbiten och just därför vill vi belysa den."
2014 spelade MFF en allsvensk match under pridefestivalen med regnbågsfärgade hörnflaggor. Lag har spelat med regnbågsfärgade lagkaptensbindlar inte bara i fotboll, FC Rosengård spelar med regnbågsflaggan på tröjorna.
Under åren som gått har gruppen rest runt i Sverige och hållit föreläsningar hos klubbar i allsvenskan och superettan. Kampanjen "Fotbollssupportrar mot homofobi" finns i en rad länder runt om i Europa och är också en del av Uefas kampanj "Football against racism".
Bara för några veckor sedan hölls en föreläsning på Supporterhuset i Malmö av gruppen.
Först ut med en banderoll på en allsvensk arena var Elfsborg, men i Malmö har också sedan en tid synts en banderoll med initiativets "logga".
Inför matchen mellan MFF och Östersund tog sig ett antal personer in på läktaren och rev ner banderollen.
Det skapade en minst sagt hätsk och infekterad diskussion på sociala medier. "Fotbollsssuportrar mot homofobi" valde att avvakta till efter Hammarbymatchen med att ge sin syn på saken och berättade då att flera medlemmar också hotats.
Det finns alltså ett antal människor som anser att banderollen är politik.
Min långa bakgrund ovan är ett försök att på ett pedagogiskt sätt utan alltför många pekpinnar visa hur snett ute de är. Och även om de förstås kan bära åsikten att det är politik, åsikten är givetvis fri, ger det verkligen inte dem någon rätt att agera moralpoliser och riva ner banderoller.
"Fotbollssupportrar mot homofobi" jobbar för inkluderande och att lyfta fram olikhet som en styrka. Precis det som jag tycker att det hyllade stadsdelstifot gjorde.
Det finns politiskt aktiva personer i gruppen, personer med starka och radikala åsikter, men i vilken grupp finns det inte det? Men det här är verkligen ingen politisk fråga, det handlar om medmänsklighet.
Om precis en vecka är det läktarmöte, där olika grupperingar och individer möts i MFF:s brokiga supporterskara. Några enstaka individer bör fås att förstå att de inte styr över en kampanj som blivit en del av läktarkulturen.
Redan i dag är det toppmatch mellan MFF och Norrköping och jag hoppas att alla de 20 000 olika individer som dyker upp får uppleva två timmar av gemenskap och likhet som vanligt. En ny likadan banderoll lär vara på plats. Jag förutsätter att den respekteras.
Politik hör inte hemma på arenorna, men detta är inte politik, om vi inte löper linan ut som vi ibland hävdar att allt är politik, för då blir det komplicerat.
Enligt Wikipedia avser politik: "som regel alla de åtgärder och handlingar som hör till det allmänna livet (kommuner, stater, mellanstater), och inrymmer allt från diskussioner om offentliga angelägenheter till statlig verksamhet och organisation. Å ena sidan menas makthavares principer och målsättningar, å andra sidan menas de aktiviteter som verkställer eller angår statens styrelse."
Låt oss hålla oss till den beskrivningen.
Läs alla artiklar om: Allsvenskan 2017: MFF-Norrköping
Gå till toppen