Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Med koll på spakarna – i helgen avgjordes SM i bordshockey i Lund

I tre dagar har spelplaner, figurer och puckar av plast varit i fokus i Eos-hallen. Kul att fler än vanligt tävlade i dam-, junior- och rookieklassen tyckte arrangören Elsa Hernbrant.

Liv Österman i laget Möllan Rouge är en inbiten bordshockey-spelare. I SM i bordshockey var kompisen Niklas Blomberg från Björkhagen med i hennes lag, som då kallade sig Möllan-Björkhagen.Bild: Hussein El-alawi
Många har nog barndomsminnen av hur ett nyfunnet bordshockey-spel räddat en spöregnande sommarlovsdag eller en långsam släktträff. Men de nära 100 spelare som har samlats i Eos-hallen för tre dagars tävlingar använder inte spakarna som förströelse – de har valt bort majsolen för att tillbringa tolv timmar i sträck över spelplaner, figurer och puckar av plast.
Helgens SM i bordshockey är det första som arrangeras i Skåne sedan mästerskapet drog igång 1982. Och det är Lundastudenterna Elsa Hernbrants och Matti Månssons förtjänst.
–Jag gillar att arrangera festivaler och evenemang. Matti är mer spelbiten. Vi kände att det var kul att göra något ihop, säger Elsa Hernbrant om sitt och sambons beslut att ordna bordshockey-SM i Eos-hallen i Lund.
Under fredagen avgjordes en mängd tävlingar i specialklasser som knatte/junior-SM, dam-SM, rookie-SM och veteran/55 plus-SM. På lördagen var det dags att kora en svensk mästare i alla kategorier i Öppna SM och den titeln tog Oscar Henriksson från Piteå, som även vann juniorklassen, hem.
Under söndagen var det mest manliga spelare på plats i Eos-hallen men arrangören Elsa Hernbrant var glad över att det i år var fler tävlande än vanligt i dam-, junior- och rookieklassen.Bild: Hussein El-alawi
På söndagen var det dags för lag-SM och ett av de taggade gängen som skulle få snurr på 60 spelplaner var de rutinerade bordshockeyspelarna i familjen Österman: pappa Hans med barnen Uno, 12 år, och Liv, 10 år. De bor i Stockholm men eftersom Hans Österman kommer från Malmö tävlar de i huvudstadsfilialen av laget Möllan Rouge.
Uno och Liv Österman har varsitt bordshockey-spel hemma och tävlar en gång i månaden.
Vad är det bästa med att spela bordshockey?
– Bortsett från att spela är det hela den sociala grejen. Alla resor, alla kompisar och minnen man får. Och såklart att vinna, säger Uno Österman.
– Om man inte har gjort sitt bästa kan man göra bättre ifrån sig nästa gång, säger Liv Österman.
Den här helgen har det dock gått bra för syskonen. Liv Österman har kommit fyra i dam- och i juniorklassen och tvåa i knatteklassen. Uno Österman har kammat hem andraplatsen i huvudtävlingen Öppna SM och i juniorklassen.
Intresset för bordshockey har de ärvt från pappa Hans Österman som har spelat sedan han var liten.
– SM är som ett bröllop – fest i dagarna tre. Det är kul att barnen lär känna så mycket folk, säger Hans Österman.
I juni väntar en riktig utmaning för pappa och barn. Då är det dags för VM i bordshockey i Tjeckien.
Gå till toppen