Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Patrik Svensson: Snöflingor är vi allihopa

Vecka tjugo kom och med den ett ord. Ett gammalt ord med en ny betydelse som pricksäkert illustrerar var de politiska stridslinjerna går nuförtiden.

Snöflinga är ett vackert ord. En sammansättning av två i sig vackra ting som tillsammans representerar något försvinnande litet och skört som samtidigt är fullkomligt unikt. Ingen snöflinga är den andra lik, säger den som vill tro på humanismens idé om allas likheter och olikheter.
Men snöflinga är också sedan en tid ett förklenande, förminskande och förnedrande skällsord.
I veckan gjorde Tammy Bruce på Fox News bort sig. I ett inslag från Vita huset kunde man se vicepresidenten Mike Pence som omgiven av en grupp barn råkade stöta till en liten pojke i huvudet. Pojken blev en smula förnärmad och sa till vicepresidenten att denne borde be om ursäkt, vilket Mike Pence glatt gjorde. Men detta fick Tammy Bruce att gå loss i en i Fox News-sammanhang bekant harang om dagens klena och lättkränkta ungdom. Pojken var en "snowflake" slog Bruce fast, en bortklemad liten tunnis som tydligen inte kunde vistas utanför "sitt trygga rum".
Pojken, berättade hans mamma senare i CNN, är tio år och autistisk.
Varför pratar en vuxen tv-profil så om en liten autistisk pojke?
Användandet av ordet snowflake, eller snöflinga, för att beskriva en bortklemad gnällspik tog fart förra året under Donald Trumps valkampanj. Det blev snabbt ett favorituttryck inte bara bland Trumps följare och på Fox News, utan framförallt inom den väldiga och spretiga så kallade alt right-rörelsen, som härbärgerar alla från unga nykonservativa till antisemiter och biologiska rasister.
Snöflingor kallas nu plötsligt alla unga människor som engagerar sig i olika politiska rörelser för gemensam sjukvård, rättvisa mellan könen eller invandrares rättigheter.
Snöflingor kallas alla som är ute och demonstrerar istället för att "skaffa sig ett riktigt jobb".
Snöflingor kallas definitivt alla som försöker uppmärksamma eller protestera mot homofobi.
Snöflingor kallas i stort sett alla journalister som kritiskt granskar Donald Trump.
En snöflinga är den som är gnällig och lättkränkt. Ordet stinker av lumparkasern och gammal machojargong. Att kalla någon för en snöflinga är att enkelt avfärda personen, för en snöflinga är först och främst svag, en icke värdig motståndare. Så har det uppdämda föraktet för svaghet inom den nykonservativa vågen fått ett nytt och fiffigt utlopp.
Letar du på Breitbart News, alt right-rörelsens husorgan, hittar du hundratals exempel. När Kellyanne Conway kommenterar protester mot Trump kallar hon självklart demonstranterna för "snowflakes". När NFL-spelaren Colin Kaepernick förra året uppmärksammade rasismen i den amerikanska historien genom att inte stå upp under nationalsången avfärdades han som en ”snowflake”. När republikanen Mike Huckabee kommenterade presidentvalet hade han ett rakt besked till alla besvikna Clinton-väljare: "Get over it snowflakes!"
Och i Sverige? Tja, ord har, liksom idéer, en tendens att sprida sig. När den moderate riksdagsmannen Hanif Bali i veckan twittrade om ägarbytet på Metro och de journalister som lämnat tidningen konstaterade han förtjust att Mats Qviberg lyckats "rensa ut alla snöflingor". När samme Bali i den SD-vänliga nättidningen Nyheter Idag kommenterade Svenska institutets så kallade "blocklista" på Twitter avfärdade han den ansvarige som "en vänstersnöflinga".
Räkna med att få höra talas om fler svenska "snöflingor" inom kort. De tankar och ideer som bar fram Donald Trump till makten kan ibland tyckas främmande men föraktet för svaghet är globalt. Och ord och uttryck knyter ihop banden. Kanske är Donald Trump på väg ut, men desto viktigare då att förstå vad som är på väg in.
Gå till toppen