Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Musikalkvinnor protesterar mot mansdominans

Männen breder ut sig både på och bakom Sveriges musikalscener. Nu säger flera musikalkvinnor ifrån i uppropet "Våra historier".

Frida Modén Treichl är en av de artister som protesterar mot mansdominansen på scenerna. Arkivbild.Bild: Ola Torkelsson/ TT
Enligt en granskning gjord av Sparq, en feministisk grupp inom Teaterförbundet, domineras svenska musikaler av män.
Till exempel står manliga artister för två tredjedelar av solotiden på scenerna – trots att kvinnor utgör 63 procent av förbundets anslutna artister. Bland regissörerna är hela 94 procent män.
Rollerna som erbjuds kvinnor är dessutom sämre än deras manliga motspelares, enligt musikalartisten Frida Modén Treichl, som är en av personerna bakom uppropet.
– De flesta kvinnorollerna är endimensionella och ska backa upp mannens historia. De är ofta platta, avklädda och lite blåsta, säger hon till Aftonbladet.
Artisten Sharon Dyall håller med. I början av sin karriär vågade hon inte tacka nej till roller som bara gick ut på att ge "kvinnlig fägring", berättar hon för Aftonbladet
– Man försöker få in en fot, tackar ja och tänker att det här är en roll som folk skulle döda för. Så sitter man där och låtsas vara superglad, men går hem och mår dåligt, säger hon.
Gå till toppen