Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Hur kan man låna sitt offentliga ansikte till saker man inte vet något om?

Det nya muslimska centret, som kostat ungefär 30 miljoner kronor, invigdes nyligen i närvaro av bland andra kommunalrådet Frida Trollmyr (S).Bild: Peter Frennesson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Hur kan man vara kulturkommunalråd och inte sätta sig in i vad man lånar sitt officiella kommunala ansikte till?
"Alla vill sprida sin religion", säger Frida Trollmyr (S) glatt. Det är inte sant – vem som helst som varit någorlunda vaken under sin skoltid vet det.
Läs också Qatar bygger jättemoské i Malmö
"Det är samma som när kristna missionerar". Då ska man kanske inte påminna Frida om hur de kristna missionärerna har missionerat genom tiderna och vad det har betytt för olika gruppers och kulturers undergång.
"Jag har egentligen inte så bra koll på vad det är för förening". Då ska man kanske först ta reda på saker och ting i förväg. Och skaffa sig språkkunskaper eller pålitliga tolkar för att kunna hänga med när man genom sin närvaro skänker legitimitet åt evenemang man besöker och personer man träffar.
Tänk dig ett tyskt kommunalråd, utan kunskaper i svenska och engelska, stå och applådera på en svensk vit makt-konsert?
Uppenbarligen behövs det inte mer än rätt partilegitimation för bli kommunalråd i Malmö - att ha rätt kunskaper är tydligen helt ovidkommande. Synd att Frida Trollmyr håller fast vid den aspekten av den socialdemokratiska traditionen.
Henryk Rozenberg
Lund

Svar direkt från Frida Trollmyr

Svar: Religionsfrihet, föreningsfrihet och mötesfrihet utgör viktiga byggstenar i det svenska demokratiska samhällsbygget. Detta är också grunden i Malmö stads förhållningssätt till olika grupper och organisationer – religiösa, kulturella eller andra – som etablerar sig i vår stad.
För Malmö stad är frågor som rör den lokala demokratin viktiga, och vi strävar efter att öka medborgarnas möjlighet till dialog och delaktighet i stadens utveckling. I Malmö, som är en av Sveriges mest mångkulturella städer, finns det ett behov av mötesplatser för människor som tillhör olika religiösa och kulturella grupper. Vi ställer oss positiva till etablerandet av mötesplatser, men detta ställningstagande utgör inget stöd för någon specifik trosuppfattning. I frågor som rör människors religion och livsåskådning är neutralitet min självklara utgångspunkt.
Nu till arrangemanget i fråga. Jag hade naturligtvis kollat upp både det och föreningen innan jag gick dit, allt annat vore korkat. Däremot hade jag ingen erfarenhet av föreningen sedan tidigare och har aldrig träffat företrädare för den innan vilket jag förklarade i intervjun. Jag hade också fått veta att invigningen skulle ske till största del på svenska, och att andra delar skulle översättas. De delar som tolkades till svenska var kortare sammanfattningar.
Jag möter många föreningsaktiva i mitt uppdrag som kommunalråd eftersom jag tycker att det är viktigt att ha god kännedom om Malmös föreningsliv. I dessa sammanhang är jag alltid noga med att företräda vår stads värderingar om öppenhet, demokrati och jämställdhet. Jag tror på att mötas snarare än på att ta avstånd, och jag hade varit mer orolig om föreningen stängde dörrarna och inte visade upp sin verksamhet.
Frida Trollmyr
Kommunalråd i Malmö (S)
Gå till toppen