Åsikter

Läsartext: Det Stasi gjorde är en mild västanfläkt mot Googles övervakning

Det lär behövas ett par vändor i domstolar innan Google kryper till korset, skriver Hans-Henrik Stjerna om den kommande dataskyddsförordningen som kommer 2018.Bild: Virginia Mayo
Jag vet att kostnaden för en smartphone är ett hinder för att använda telefonen som id-kort. Det finns emellertid även andra hinder.
Du måste ha en säkerhetsapp i telefonen för att kunna utnyttja mobilt bank-id. För att ladda ner säkerhetsappen måste du ha ett så kallat Google-konto eller ett Microsoft-konto eller möjligen något annat konto. Google har inte ett spår att göra med säkerhetsappen, men tillverkarna av telefonens operativsystem har gjort upp med Google om att inga appar skall kunna laddas ner utan Googles medverkan.
Dessa ”konton” är inga konton i den meningen, som ett bankkonto är det. Namnet ”konto” är orwellskt nyspråk. I själva verket är det bara ett mycket omfattande medgivande till övervakning av dig. Beskrivningen av omfattningen av övervakningen och registreringen kallas för ”säkerhetspolicy”, vilket är ett hån mot normalt språkbruk. Om du läser dokumentet så glöm inte att klicka på alla länkar. Det tar tid att läsa, men det är värt det, om dina nerver tål skräckskildringar.
Google registrerar mejl. Avsändare, mottagare, tidpunkt/plats och … innehåll. Samma med meddelanden. Vad gäller telefonsamtal känner jag inte till huruvida innehållet registreras, men i övrigt likadant.
Sökmönster och klickmönster i sökmotorn. Tiden du lägger på olika sidor. Dina förflyttningar på marken registreras. Foton registreras med plats, datum, klockslag och när det finns personer på bilderna utför de ”face recognition”, det vill säga ansiktsigenkänning. Det går till så att man mäter avstånd och vinklar mellan ett antal punkter i ansiktet, som iris, nästipp och hakspets. Med värdena från mätningen skapar man ett numeriskt värde som är unikt för varje person. Bäst blir naturligtvis värdet om man har en riktigt bra närbild av ansiktet. Gläd Google! Tag en selfie! Detta är inte en uttömmande beskrivning av den övervakning som sker.
Östtyska Stasis registrering av personuppgifter om befolkningen brukar beskrivas som det största intrånget i den personliga integriteten som har förekommit. Det Stasi gjorde är en stilla västanfläkt mot det Google håller på med. Min fru fick vid några tillfällen – vid morgonkaffet - ett meddelande på sin telefon: ”Nu är det dags att gå till jobbet”. Det fanns en bild med till meddelandet. Det var en exakt karta över vägen från vår bostad till hennes arbetsplats. Det var en enbart obehaglig upplevelse. Det kändes som en maktdemonstration. En barnfamilj lämnar ifrån sig information om vid vilket dagis föräldrarna hämtar och lämnar barnen på vägen till och från jobbet.
Google påstår att de utför övervakningen för att kunna leverera tjänster till mig. Det är lögn och hyckleri och även om det vore sant, så är det fel att den här typen och mängden av övervakningsdata finns. Om uppgifterna finns, så kommer de att missbrukas av någon på något sätt – i den mån det inte redan sker. Ta till exempel meddelandet till min fru – skulle det vara en hjälp för henne att hitta till jobbet?
Vad kan man göra?
Det kommer en ny dataskyddsförordning som blir lag i juni 2018. Den har botemedel, men det lär behövas ett par vändor i domstolar innan Google kryper till korset.
Slå bara på platstjänster just när du vill använda dem. Använd inte G-mail. Lagra ingenting i molnet. Använd inte Googles sökmotor. Prova Duck Duck Go i kombination med browsern Firefox. Det är annorlunda. Det känns ovant. Ge det tid. Träna.
Till slut ett önskemål till Bankföreningen som håller i säkerhetsappen. Tillsätt en arbetsgrupp med uppdraget att göra det möjligt att använda mobilt bank-id utan att behöva tåla integritetskränkande övervakning.

Hans-Henrik Stjerna

Hans-Henrik Stjerna är jurist, pensionerad advokat och direktör.
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen