Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyllat skånsk bolag på väg ut i Europa - vill revolutionera vårt sätt att tvätta

Förra veckan var intensiv för det lilla bolaget Swatab. Deras ”tvättmedelsdödare” prisades både av Världsnaturfonden och av ett FN-nätverk för rena hav. Nu förhandlar de med partners i fyra europeiska länder.

Tvättmaskin i Nydala i Malmö som använder filtret från Swatab.
– Det är fantastiskt kul och utmärkelserna är väldigt viktiga för oss. Det händer mycket nu, säger Per Hansson, en av grundarna.
Scandinavian Water Technologies, Swatab, har uppfunnit ett filtersystem som används tillsammans med vanliga tvättmaskiner istället för tvättmedel och sköljmedel. Per Hansson och medgrundaren Katarina Klöfverskjöld driver företaget från sin gård på den östskånska slätten. De har patent och godkända kvalitetstester.
Förra veckan var han i Helsingfors för att ta emot Världsnaturfondens globala utmärkelse Climate Solver. Samtidigt var hon i Göteborg på Solution Initiative Forum Ocean arrangerat av FN-organisationen Sustainable Development Solution Network. Vice statsminister Isabella Lövin (MP) var huvudtalare.
– Vårt filter kommer presenteras av den svenska regeringen för FN som en del av den svenska lösningen för att förbättra världshaven, säger Per Hansson.
Per Hansson har utvecklat ett filtersystem som gör att tvätt- och sköljmedel inte behövs.
Som en direkt konsekvens av förra veckans uppmärksamhet ligger Swatab nu i förhandlingar om licenstillverkning med företag från Holland, Luxemburg och Belgien. Samtidigt förhandlas ett distributionsavtal med ett brittiskt företag om till licensavtal.
– Vi vill ha licensavtal och använder lokala serviceföretag för installation för att möta kraven från de lokala marknaderna och för att sänka vårt koldioxidavtryck och sänka transporterna.
Läs också MKB testar att tvätta utan tvättmedel
Swatab grundades för tre år sedan, och företaget lämnar nu en utvärderingsfas. 19 maskiner, bland annat i Malmö och Kristianstad, använder filtret. 15 av dem installerades på hem för äldre i mars.
– Vi är jätteglada över dessa 19 maskiner, vi har ju precis gått ut på marknaden. Och responsen har varit mycket positiv, säger Per Hansson.
Arkivbild: Tvättstuga.Bild: Henrik Montgomery/TT
Enligt Världsnaturfondens beräkningar kan er innovation vid 10 procents marknadsandel minska koldioxidutsläppen med 21 miljoner ton årligen. Vad pekar på att det blir så?
– Vi har fått indikationer från många andra företag och tillverkare att om tio års tid så är det vårt sätt att tvätta som är det regerande på marknaden. Den negativa påverkan från tvätt- och sköljmedel är så stor både på miljön och på hälsan. Vi kommer så småningom att utveckla detta system även för högtrycksdiskmaskiner, sådana som används i restaurangkök. Men vi måste fokusera på tvättmarknaden nu.
Världsnaturfonden bedömer också att om lösningen får möjlighet att växa internationellt kan den göra stor klimatnytta i världen och ge Sverige exportintäkter och tillväxt.
Per Hansson och hans kollegor förbereder nu företaget för att kunna leverera ”ganska många system varje vecka inom mycket kort”, intresset från bostadsrättsföreningar har också varit stort under de senaste veckorna. Det innebär att företaget behöver flytta till större lokaler och anställa personal som kan montera ihop systemen.
Fakta

Så fungerar filtersystemet

Vatten är i sig självt smutslösande, men i tvättmaskiner med filtersystemet från Swatab har det fått lite extra hjälp för att lösa smuts ännu bättre.

Innan vattnet kommer till tvättmaskinen filtreras det i ett separat system och blir helt fritt från salter, det avjoniseras. Det påverkar vattnet och gör att det kan lösa smuts mer effektivt.

När vattnet kommer i kontakt med textilierna och smutsen i tvättmaskinen reagerar de med varandra kemiskt, och smutsen löser sig från textilierna. Man byter alltså ut tvättmedlet mot avjoniserat vatten. Tvättprocessen blir då helt kemikaliefri.

Smutsen sköljs bort med sköljvattnet.

Gå till toppen