Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Läkare: Förbjud smittad kyckling

Det borde vara förbjudet att sälja kyckling eller annan mat som riskerar att göra människor sjuka. Det tycker smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo, som varnar för campylobacter i färsk svensk kyckling.

En ovanligt hög andel av svensk färsk kyckling innehåller campylobacter, vilket har resulterat i att tusentals svenskar drabbats av svår sjukdom. Allra värst är kycklingen från Kronfågel, där en majoritet av de prover som analyserats visade på campylobacter. Arkivbild.Bild: Bendiksby, Terje
Utbrottet av campylobacter i svensk färsk kyckling fortsätter. Allra värst är kyckling från storproducenten Kronfågel, där en majoritet av Livsmedelsverkets prover visade på smitta.
Men vare sig Jordbruksverket eller Livsmedelsverket anser sig kunna göra så mycket mer än att föra en dialog med producenterna, eftersom campylobacter inte är reglerat i lagstiftningen på samma sätt som exempelvis salmonella.
Detta trots att infektion med campylobacter är att betrakta som en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen och att smittan kan ge minst lika svår sjukdom som salmonella.
– Vi smittskyddsläkare anser att Livsmedelsverket nog skulle kunna göra mer med den lagstiftning som finns, men det är inte vår sak att tolka livsmedelslagen, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, som tidigare i år varnade befolkningen för svensk färsk kyckling.
Eftersom utbrottet fortsätter och myndigheterna inte agerar, vill Signar Mäkitalo att lagen ändras och att det införs gränsvärden som förbjuder producenter, både svenska och utländska, att sälja kyckling om gränsvärdet passeras.
– För som det är i dag kan Livsmedelsverket bara säga 'Snälla livsmedelsindustrin, gör inte folk sjuka med er mat', säger Signar Mäkitalo.
Att det går att undvika campylobacter i färsk kyckling visar den sammanställning av provtagningar från olika producenter som Livsmedelsverket offentliggjorde förra veckan.
Enligt sammanställningen innehåller kyckling från vissa producenter inga campylobacter alls, medan en övervägande majoritet av kycklingen från andra bar på smittan. Allra värst var färsk kyckling från Kronfågel, där 23 av 31 analyserade prover innehöll campylobacter.
– Med stor sannolikhet handlar det om ordning och reda och en god hygien. Om man har det så minskar risken avsevärt för smitta. Det är mycket möjligt att industrin tar ett helhetsgrepp, men det är inget man lyckats redovisa i så fall. Jag personligen känner mig inte trygg med hur de arbetar med den här frågan, säger Signar Mäkitalo.
Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk fågel, menar att andelen smittad kyckling för de producenter som är med i provtagningsprogrammet har gått ner den senaste tiden och nu inte är större än vad som är normalt för årstiden. Dessutom, säger hon, kommer EU att införa gränsvärden för campylobacter vid årsskiftet.
– Det är bra och vi kan konstatera att svensk kyckling ligger långt under dessa gränsvärden redan i dag, säger Maria Donis.
Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att de senaste siffrorna visar att smittspridningen av campylobacter är "större än förväntad".
Fakta

Svåra magsmärtor

Campylobacter är tarmbakterier. De förekommer hos många djur, framför allt fågel.

Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.

Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.

De flesta insjuknar akut med diarréer, som emellanåt är blodblandade, samt med magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär. I sällsynta fall kan den även resultera i livshotande blodförgiftning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta

Så undviker du att bli sjuk

Fryst kyckling innehåller betydligt mindre campylobacter än färsk.

Rengör redskap noga efter att ha hanterat kycklingen i köket. Använd inte samma skärbräda eller kniv till exempelvis salladen som till kyckling utan att diska dem noga först.

Tvätta även händerna direkt efter att ha hanterat kycklingen.

Se till att köttet är genomstekt/-kokt innan det äts.

Källor: Livsmedelsverket med flera

Gå till toppen