Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Litterära stjärnor, hopprepskonster, Loney Dear och folklig komedi – så blir Sommarscen Malmö i år

Hiphop-satsningen One Malmö. Folklig komedi på Pildammsteatern. Författarsamtal med Åsne Seierstad och Carsten Jensen. Uppträdanden av Patricia Barber, Loney Dear och Rigmor Gustafsson. På tisdagen presenterade Sommarscen Malmö sitt gratisprogram för sommaren.

Elin Söderlund visade på tisdagsförmiddagen upp några av de hopprepskonster som Kämpinge GF ska bjuda på den 21 juli i Kroksbäcksparken.Bild: Peter Frennesson
Den 17 juni drar årets sommarscensprogram igång i Malmö och premiärdagen bjuds det på cirkusfest i Kroksbäcksparken och klassisk musik med MSO i Pildammsparken.
Sammanlagt blir det 160 programpunkter på 48 olika spelplatser och med artister från 30 olika länder. För första gången letar sig det litterära samtalet in på Sommarscen. Internationell författarscen på Malmö stadsbibliotek har bjudit in författarna Åsne Seierstad och Carsten Jensen till ett samtal på Pildammsteatern med Peter Fröberg Idling den 8 augusti.
– Författarscenen är ett väldigt hyllat och konstnärligt högkvalitativt arrangemang, så ett samarbete med dem kändes som rätt väg att gå. Det blir som ett nordiskt all-star-samtal, säger producenten Thomas Jönsson.
Malmörapparen Zako och Laura Arif (i bakgrunden) är några av artisterna som ska uppträda på hiphop-kvällen One Malmö på Sommarscen Malmö.Bild: Peter Frennesson
En annan större satsning är hiphop-kvällen One Malmö som den 1 juli samlar poeter, dansare och musiker på Pildammsteatern och på scen står bland andra Kumba, Gee Dixon & Moms, Conakry, Bow Down Dance Academy och Zako och Laura Arif.
– One Malmö står för ett enat Malmö där vi vill nå ut till segregerade områden som vanligtvis inte tar sig till Sommarscen, berättar Zako som tillsammans med Behrang Miri och tre andra vänner står bakom arrangemanget och har startat det kombinerade skivbolaget och pr-företaget Mashhour som ska bygga en bro mellan Malmö och Stockholm.
– Många säger att det inte går att lyckas från Malmö och att man måste till Stockholm. Men vi tror att det är för att vi är dåliga på att hjälpa varandra. Hela vår tanke är att vi ska lyfta varandra, säger Zako.
Det kommer också att bli en folklig komedi på Pildammsteatern i år. ”Ett odjur till hembiträde” av Dan Kandell ska sättas upp den 21 juni.
– Vi får då och då höra att det var så trevligt när det var folklustspel i Pildammsparken, men det är inget som Sommarscen haft på programmet. Nu fick vi en förfrågan och vi tyckte det var jättebra. Det blir lite av ett experiment och så får vi se vilka som kommer, säger Sommarscen Malmös konstnärliga ledare Anna Novovic.
Den 1 juli ska operaföreställningen "Staden - en bakgårdsopera" visas på Chokladfabrikens bakgård med Suzanne Flink och Katarina Lundborg i huvudrollerna.Bild: Peter Frennesson
Vilka lärdomar har ni dragit av förra årets sommarscen?
– Vi vill fortsätta få Malmöborna att upptäcka staden, så i år bygger vi inte upp en liten scen som vi gjorde på Hedmanska gården i flera år utan vi förlägger programmet till fler ställen. Vi kommer att ha Pildammsteatern som vår hjärtescen och sen vara på 48 olika platser och kombinera plats och innehåll, säger Anna Novovic.
Vad har ni pratat mest om det senaste året?
– Om lägerelden. Att man kan samlas kring en scenkonstupplevelse och hitta en gemenskap och lära känna nya människor och områden. Vår dans-pop-up-föreställningar är ett exempel på det. Man kanske är på väg till jobbet eller går med ett gråtande barn och helt plötsligt får man se något annat och kan se på sina medmänniskor med en ny blick, säger Anna Novovic.
Vilka är utmaningarna framöver?
– Dels kommer det att byggas många nya områden i staden och där vill jag att vi ska vara med och skapa en levande stad som är fin att bo i. Och dels vill jag att vi ska försöka nå ut bättre till de unga vuxna. Därför är vi för andra året på Emporia och ska i år göra ett rooftop party med P3 Din Gata, säger Anna Novovic.
På tisdagen visades ett smakprov ur barnföreställningen "Samlaren" med Jenny Nilsson som ljudinsamlare i huvudrollen.Bild: Peter Frennesson

30 av höjdpunkterna från Sommarscen Malmö

18 juni: Peruanska sångerskan Susana Baca. Pildammsteatern.
20 juni: Amerikanska jazzmusikern Patricia Barber. Pildammsteatern.
20 juni: Danska The Lake Radio. Stpln.
22 juni: Rooftop party med P3 Din Gata. Emporias takpark.
22 juni: Östblocket. Pildammsteatern.
27–28 juni: Jazzsångerskan Rigmor Gustafsson. Kägelinge rekreationsområde och Videdalsparken.
30 juni: Sommarfest i Lindängeparken.
30 juni: CajsaStina Åkerström. Pildammsteatern.
1–2 juli: Operaföreställningen ”Staden – en bakgårdsopera”. Chokladfabrikens bakgård.
2 juli: Basokin från Kongo-Kinshasa. Pildammsteatern.
4 juli: Tunisiska sångerskan Emel Mathiouthi. Pildammsteatern.
5 juli: Athena Farrokhzads ”Brev till en krigerska” i radiodrama i Cronhielmsparken.
9 juli: Libanesiska indierockbandet Mashrou’ Leila. Pildammsteatern.
11 juli: Brasilianska sambagruppen Casuarina. Pildammsteatern.
12 juli: Svenska Merit Hemmingson. Lokstallarna på Kirseberg.
14 juli: Malmöbandet Tarabband. Pildammsteatern.
14 juli: Animerade filmen ”Sing”. Vänskapsparken på Ramels väg.
15 juli: Koreografen Virpi Pahkinen. Pildammsteatern.
15 juli: Guldbaggebelönade filmen ”Min faster i Sarajevo”. Slottsparken.
21 juli: Hopprepsklubben Kämpinge GF uppträder innan visningen av filmen ”La La Land”. Kroksbäcksparken.
22 juli: Svenska filmen ”Dröm vidare”. Sevedsplan.
23 juli: Danska Liima (med folk från Efterklang). Pildammsteatern.
25–29 juli: Barnföreställningen ”Samlaren” av Jenny Nilsson och Vanja Hamidi Isacson. Bygger på ljud och interaktivitet. Spelas på flera ställen runtom i Malmö.
28 juli: Skambyrån. Ödetomten i Ellstorp.
29 juli: Malmörapparna i Ece (Gina040, Bac Nini och Cora Onori). Hamnparken på Grimsbygatan.
3 augusti: Samiska sångerskan Sofia Jannok. Pildammsteatern.
6–9 augusti: Skånska musikern Johan ”Familjen” T Karlssons ljudverk ”Skåningar”. Ljudkullen i Scaniaparken.
6 augusti: Nyazeeländska singer/songwritern Nadia Reid. Pildammsteatern.
9 augusti: Vivian Buczek och Peter Asplund. Pildammsteatern.
10 augusti: Svenska singer/songwritern Loney Dear. Pildammsteatern.
Hela programmet hittar ni här.
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen