Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

David Isaksson: Pussy Riots punkbön fortfarande högaktuell

Förra veckan på ett galleri i centrala Moskva framförde Pussy Riot-medlemmen Maria Aljochina, tillsammans med två skådespelare, en föreställning som bygger på hennes nya bok "Riot days". På scenen berättade Aljochina om förberedelserna till ”punkbönen”, rättegången och tiden i fängelse.
Vi var kanske 40 personer som kommit. I vilken större stad som helst i Europa skulle hon haft en betydligt större publik.
Numera beskrivs ofta Pussy Riots punkbön som en aktion mot Putin. Det var den förstås, men främst riktade den sig mot ryskortodoxa kyrkans allt större inflytande.
Fem år efter aktionen är den frågan fortfarande högaktuell. Nyligen dömdes en 22-årig man till 3,5 års villkorligt fängelse efter att ha fångat en pokémon i en kyrka i Jekaterinburg. I domen står att den 22-årige mannen sårat troendes känslor genom att "förneka guds existens".
Det fick Vladimir Pozner, en av få relativt självständiga journalister på statlig tv, att fråga - i sitt program på statliga Första kanalen - om det är olagligt att vara ateist i Ryssland.
Pozner berättade för sina tittare att det skulle innebära att han själv snart kan hamna i fängelse eftersom han inte tror gud finns. Han bad president Putin och patriark Kirill att reda ut vad som egentligen gäller.
Att Pozner vågar ifrågasätta domen på statlig tv tyder på att han tror att många i Ryssland delar hans - och Pussy Riots - kritik mot kyrkans inflytande.
Gå till toppen