Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Tyvärr tvekar svenska EU-parlamentariker och ministrar när det gäller vikten av att göra rapportering offentlig."

Idag konkurreras seriösa företagare som betalar skatt ut av skattefifflare. Skärpta regler gynnar en sund marknad. Det skriver Gunilla Andersson, aktiv i Nätverket för gemensam välfärd, Carina Nilsson (S), kommunalråd i Malmö, och Bertil Dahl (V) kommunalråd i Kalmar.

Demonstration mot Nordea efter att journalister med hjälp av de så kallade Panamadokumenten avslöjat hur Nordea Luxemburg i åratal satt upp brevlådeföretag i skatteparadis åt sina kunder.Bild: Jessica Gow/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
EU är kraftigt ifrågasatt av medborgare i många länder. Tuffare åtgärder mot skatteflykt kan vara ett sätt att reparera tilliten till både EU och demokratin. Så gott som alla EU:s medlemsländer har stora problem med att få statens finanser att räcka till. Skolor, sjukhus, omsorg och järnväg saknar resurser, något som skapar frustration hos människor som betalar skatt och i gengäld förväntar sig att få leva i ett välfungerande samhälle. Samtidigt struntar de mest förmögna och de största företagen i att betala skatt. Gigantiska belopp försvinner. Globalt handlar det om tusentals miljarder kronor.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen