Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänkt 15-åring tvingades slipa bord för att komma till ungdomshäktet

15-åringen som misstänks för mordförsök på vaktmästaren klottrade i häktet. När han flyttades till säkerhetsavdelningen fick han ett ultimatum:
Slipa hela det klottrade bordet – eller bli kvar på säkerhetsavdelningen.

Bild: OLA TORKELSSON / TT
15-åringens mamma har JO-anmält Kriminalvården för hur hennes son behandlas i häktet, på ett stort antal punkter. Nu har häktet yttrat sig till Justitieombudsmannen. I stort slår man ifrån sig kritiken.
Läs också Mamman till misstänkte 15-åringen: ”Han är isolerad 23–24 timmar per dygn”
Utan att medge något fel bekräftar man att 15-åringen tvingats slipa bordet.
Bakgrunden var att 15-åringen några gånger tidigare klottrat i häktet, på ungdomsavdelningen. När han i huvudsak därför flyttades till säkerhetsavdelningen, klottrade han sitt namn på ett bord även där, enligt kriminalvården. På bordet fanns flera andra namn klottrade, sedan tidigare.
"..han [fick] ett sandpapper av personalen och uppmanades att slipa det aktuella bordet innan en återflytt var aktuell."
I svaret till JO anser Kriminalvården inte att detta var något fel.
"Av Kriminalvårdens regelverk framkommer att det är förbjudet att skada egendom och för det fall detta sker ger häktet Malmö de intagna en möjlighet att återställa den skadade egendomen vilket är vad som skett."
Alternativet hade varit att kräva 15-åringen på ersättning för bordet, men eftersom pojken inte arbetade och tjänade några pengar i häktet var det inte möjligt, uppger Kriminalvården.
Däremot medger man vissa brister i att pojken inte fick någon undervisning under drygt en månad. Man inväntade tillåtelse från åklagaren att pojkens skola skulle kontaktas. Detta hade åklagaren medgett nästan omgående, men personalen på häktet missat.
"Olyckligt", skriver Kriminalvården, men lägger i samma mening en del av ansvaret på åklagaren som inte svarade på deras mejl och att misstaget därför inte upptäcktes.
Kriminalvården medger också att man tagit för lång tid på sig att handlägga begäran om att få använda glasögon, samt ha fotografier i cellen.
För mammans kritik om uteblivna promenader och för lite sysselsättning lägger häktet ansvaret på 15-åringen själv: 30 gånger har han avböjt erbjudande om att gå utomhus. Även sysselsättning inomhus måste han självmant ha avstått från, är Kriminalvårdens slutsats. Nekade erbjudanden om sysselsättning dokumenteras dock inte, så som promenader.
På måndag börjar rättegången mot 15-åringen. Den pågår i fyra dagar. Efter rättegången är det större chans att han kan flyttas till ett ungdomshem – då brukar det anses att risken att en misstänkt kan påverka vittnen har minskat kraftigt.
Gå till toppen