Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Västerbor krävde svar från politikerna om Folkparken: Viktigt att det är en levande park

Folkparken ska säkras som park och byggnaden ska bli ett kulturhus. Det var beskeden när politiker mötte engagerade Västerbor på ett stormöte om parkens framtid. Men frågorna var många.

Västerborna Gun Wickström och Anna Karin Thulin hoppades på svar om det kommande kulturhuset på stormötet under onsdagskvällen.Bild: Sara Martelius
Trots öppna fönster blir det snabbt varmt i församlingslokalen på Petersgården. Fler och fler Västerbor som vill höra vad politikerna har att säga om vad som ska hända med parken droppar in, stolar trollas fram och när det är dags för mötet att dra igång riktas ett 50-tal ögonpar mot Socialdemokraterna Björn Abelson och Elin Gustafsson.
Gun Wickström och Anna Karin Thulin tycker att parken är viktig på många sätt.
–Jag har kommit hit för att det är väsentligt att folkparken ska vara en levande park. Och nu finns ju planer på att göra något av huset, men det är synd att det har låtits förfalla på grund av politiskt käbbel, säger Anna Karin Thulin.
– Parken är en lunga. Förskolebarn som ofta har små lekplatser går gärna dit, säger Gun Wickström som också hoppas på att få höra om kulturhusplanerna.
Kvällens möte har arrangerats av de ideella föreningarna Folkparkens framtid och Väster biblioteks vänner.
– Vi har väntat på besked från politikerna. Parken är en resurs att ta tillvara, säger Kent Nilsson, ordförande i Folkparkens framtid.
Mötet inleds med att byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson får berätta om den kommande infrastrukturen för Folkparken. Och han har ett löfte att ge:
– Parken ska skyddas som park. Den nya detaljplanen ska säkra att folkparken blir en park, slår Björn Abelson fast och möts av applåder.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Elin Gustafsson berättar om planerna på att göra folkparksbyggnaden till ett kulturhus. 15 miljoner kronor finns avsatta i investeringsbudgeten för att renovera byggnaden, men kommunens lokalplaneringsgrupp har sagt att de pengarna inte räcker.
– Nu har vi gjort ett omtag där och sagt: ni kollade inte vad vi frågade efter. Så nu väntar vi nytt besked, säger Elin Gustafsson och berättar att redan i sommar ska mindre renoveringar ske.
I höst kommer Teater Sagohuset att sätta upp en sin föreställning Sjätte kontinenten i folkparksbyggnaden. Visionen är "en mötesplats för alla Lundabor med fokus på barn och unga, med blandad verksamhet och förutsättningar för bibliotek och scenkonst".
När publiken släpps in är frågorna och synpunkterna många. När kan detaljplanen för parken antas undrar någon. Nästa vår förhoppningsvis. Frågan om varför Västerdagen som ordnats av Fritid Väster i tio år tagits bort i år får inget riktigt svar.
– Ni pratar om att värna mötesplatser men Västerdagen var en sådan mötesplats, säger en mötesdeltagare.
– Västers bibliotek är ju mötesplatsen! utbrister en annan. Det är ju ypperligt att flytta det till folkparken så att det kan breda ut sig. Då får man med sig en mötesplats naturligt.
Att det gallras i parken faller inte i god jord hos alla och att det görs av trygghetsskäl ifrågasätts.
– Men vem är det som känner sig otrygg? undrar någon.
– Jag har fått höra näktergalen här för första gången på 20 år. Det kan man inte när det gallras, säger en annan.
Trots att alla svar inte är kristallklara kommenteras mötet i termer som "positiva tongångar" när deltagarna bryter upp. Anita Sjöberg i Västers biblioteks vänner tillhör de hoppfulla.
– Det här har stötts och blötts i så många år. Det mest positiva är att det finns visioner för Edmanska huset, säger hon om folkparksbyggnaden.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen