Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Glutenöverkänsliga” mådde bäst när de åt – gluten

Försöksgruppen bestod av människor som åt en glutenfri diet för att må bättre. Men i blindtestet syntes inget samband mellan gluten och magbesvär. Nästan hälften av deltagarna mådde bäst när de fick en diet med gluten. Nu är forskarna ett annat ämne på spåren.

Vetegryn –rika på gluten.Bild: Janerik Henriksson/TT
Många av försökspersonerna reagerade nämligen negativt på ett annat ämne som också finns i vete – det livsmedel som den glutenfria trenden i första hand vänder sig mot.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen