Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Första intervjun

Le Sinner stiger ut ur skuggan

”19-årig Malmöartist etta på Spotifys topplista i USA” löd rubriken i januari. Men vem var den hemlige Le Sinner? Inför sitt första liveuppträdande på fredag på Moriskan berättar nu den 19-årige Malmöartisten och resten av Today Is Vintage-kollektivet för första gången om ett omvälvande 2017.

Av:
Jonas Gillberg
|

Limhamns fritidsgård, 2013

Vad ska en fritidsassistent göra om det kommer in en 16-årig kille på fritidsgården och vill lära sig mer om att spela in musik? Luis Lindberg på Limhamns fritidsgård sparade inte på kanonerna. Han ringde sin vän Rebin Shah, mer känd som Rebstar med internationell musikkarriär.
När Rebstar steg in på fritidsgården och träffade 16-årige Sina Tayefi fick han genast en stark känsla.
– Jag visste direkt att han skulle bli en stjärna. Jag kan inte förklara vad det var, men min magkänsla sviker mig aldrig, säger Rebin Shah idag tre år senare.
Bild: Emma Larsson
Den 27 januari 2017 fick han rätt. Då blev 19-årige Malmöartisten Le Sinner namnet på musikvärldens läppar.

Malmö, 2016

Efter att Sina Tayefi och Rebstar träffats på fritidsgården i Limhamn höll de kontakten. Våren 2016 tog Sina studenten och bestämde sig för att satsa helhjärtat på musiken under namnet Le Sinner. Han hade gjort sina två första raplåtar på Arena 305, men ingen av hans polare trodde att det var på allvar. Det trodde däremot Rebin Shah.
I oktober tog Rebstars skivbolag Today Is Vintage över en musikstudio på Fredriksbergsgatan vid Värnhem. Då bjöd han dit Le Sinner.
– Han kallade hit mig. Vi spelade in lite och vi snackade om våra mål. Jag visste inte vad han tänkte. Vi hade kul och efter någon månad lade han till mig i bolagets gruppchatt. Jag tänkte varför gör han det, men ok. Sen kallade Rebin in en annan kille och det blev bekräftelsen. ”Vi tänkte signa dig”, sade de, berättar Le Sinner.
I december skrev han på avtalet och det började planeras för ett släpp ganska snart. Det fanns nämligen en låt som folk på bolaget redan snackade om. Goran ”RuzBeatz” Cubela i duon Naked People är en del av Today Is Vintage-kollektivet och när han hörde låten första gången så kunde han inte få den ur huvudet.
– Hans röst är helt annorlunda. Det är nästan irriterande hur bra det är. Hooken i ”Paris” fastnar direkt. Jag tvingade mig att lyssna på andra låtar för att få bort den ur huvudet, säger Goran Cubela.
Enligt Le Sinner själv så sade Rebin Shah att han inte gillade ”Paris”, men att han förstod att den var guld.

Fredriksbergsgatan i Malmö, januari 2017

Natten till den 13 januari släpptes ”Paris” på Spotify och innan de gick och lade sig hängde Today Is Vintage-gänget i studion och skålade.
– Jag hade en jättebra känsla och jag visste att detta var det bästa jag gjort. Allt tidigare hade bara varit träning inför detta, säger Le Sinner.
I de flesta musikartisters fall har man hunnit skriva tio- eller hundratals låtar innan första släppet. Men när Le Sinner pratar om ”allt tidigare” så pratar han om två färdigskrivna låtar. Det är allt.
På eftermiddagen, bara några timmar efter släppet, så får plötsligt Rebin Shah ett mejl från ett av de största skivbolagen i USA. Han vill inte avslöja vilket bolag, men Le Sinner berättar att det är ett bolag där alla artister som han ser upp till finns. Skivbolagskillen öser lovord över låten och skriver ”the kids will eat this on Spotify” och att låten kommer att bli en jättehit.
– Jag blev helt vansinnig och fick en sådan kick, berättar Le Sinner.
Sen gick dagarna. Låten tog inte riktigt fart. Men Rebin Shah visste att det här var något speciellt. Han berättade för en kontakt på Spotify om vad den amerikanska skivbolagskillen sagt. Det gjorde att Spotify beslutade sig för att testa låten på några listor i Sverige. Plötsligt började folk upptäcka låten och sen växte allt snabbt. Riktigt snabbt.
Spotify har själva en lista för att mäta låtar som har en snabb tillväxt i antal lyssnare. Listan Viral Top 50 finns i länder runtom i världen. Så även USA. Den 27 januari vaknade Le Sinner till ett meddelande på telefonen från Rebin Shah. ”Du är etta i USA”. En 19-åring från Malmö som precis släppt sin första låt var plötsligt etta på Viral Top 50 i USA.
– Det var som att alla mina drömmar blev verkliga. Jag låg etta i en hel vecka. Och det med den tredje låten jag någonsin skrivit, säger Le Sinner.
Även i Kanada, Sverige och Norge gick låten bra. Men när Le Sinner en dag insåg att låten låg 21:a på den globala Viral Top 50 så blev det ännu större för honom.
– Vilken svensk artist kan visa på det idag? Det är typ Zara Larsson, säger Le Sinner.
Plötsligt började hela musikvärlden att undra vem denne Le Sinner var. Men det fanns inga svar. Skivbolaget berättade att Le Sinner var en 19-årig svensk-iranier som bor i Malmö och som studerat modedesign på Drottning Blankas gymnasieskola. Men inget mer. Inga intervjuer. Texten du läser är den första intervju som Le Sinner ger. Var mystiken en del av en marknadsföringsstrategi? Inte om du frågar Rebin Shah.
– Det handlade inte om att vara mystisk. Det var dussintals journalister som hörde av sig direkt och ville intervjua honom, men Le Sinnner ville fokusera helt på musiken. Visst, jag har upptäckt honom, men han har själv skapat detta till 100 procent, säger Rebin Shah.
– Jag har aldrig träffat en snubbe som är mer down-to-earth. Han har nästan två miljoner plays, men bryr sig inte om det. Han bryr sig om att vi som bolag kan växa, inte att han ska bli känd. Han tänker långdistans, säger studiokollegan Goran Cubela.
Rebin Shah åkte själv till USA för att göra Rebstar-spelningar i New York och Washington tidigare i år. Han skulle ha åkt hem veckan efter, men blev kvar i två månader till på grund av Le Sinner.
– Vartenda skivbolag i USA har hört av sig, säger Rebin Shah.
"Jag visste att låten skulle bli en hit, men jag trodde inte att det skulle gå så här fort", säger Rebstar (till vänster) om Le Sinners ”Paris”. Le Sinner till höger.Bild: Emma Larsson
En dag var Sina Tayefi på Triangeln med sin pappa. Plötsligt började mobilen att plinga i ett. ”Har du sett DJ Snake på Insta?”. Sina sökte upp den världskände dj:ns instagramkonto och får se hur DJ Snake sitter och diggar till ”Paris”. Samma sak på Snapchat. Två dagar senare lade DJ Snake upp samma klipp igen på Instagram.
– Jag blev helt chockad. Vet inte om det var någon signal? säger Le Sinner idag.
Men Le Sinners skivbolag tog tillfället i akt och var snart i kontakt med DJ Snakes management. Mer vill inte Le Sinner säga.
– Jag gillar hans musik – han gillar min. Vi får se om det kan bli ett samarbete.
Samtidigt fortsätter ”Paris” att växa. Den snittar just nu på 30 000 spelningar om dagen och växer hela tiden. Nu har låten över 1,7 miljoner spelningar.
– Jag tror att med tiden så kommer den att bli etta på Billboard i USA. Det tror vi alla här på bolaget, säger Le Sinner och berättar om andra låtar som toppat Billboard ett och ett halvt år efter att den släppts.
– Så kanske tar det en månad, kanske ett år. Helt ärligt: jag vet att jag kommer att vara en av de största artisterna i världen om några år.
Bild: Emma Larsson

Fredriksbergsgatan i Malmö, maj 2017

Rebin Shah är precis hemkommen från New York när vi besöker Today Is Vintage-studion. Häromdagen träffade han en av cheferna på Spotify i New York som hade sagt att han vid sitt nästa besök på huvudkontoret i Stockholm skulle försöka ta sig även till Malmö för att kolla in den lokala rapscenen.
– Jag vill inte ta åt mig all äran, men jag känner mig stolt som Malmöbo att få höra Malmö ”in the bigger conversation”. Bästa hiphopen på svenska kommer ju härifrån: Ozzy och Guleed. Ozzy är Sveriges bästa rappare och har utvecklat ett helt eget språk, säger Rebin Shah.
Nu är målet att hans skivbolag Today Is Vintage ska bygga Malmös musikscen ännu större. Förebilden är amerikanska staden Atlanta.
– Då i början av 2000-talet så var det mycket snack om New York och Los Angeles. Ingen brydde sig om Atlanta. I New York supportade man inte varandra. I Atlanta gjorde man det och man byggde en egen infrastruktur och plattform. Då kom plötsligt alla springande dit. Samma sak med oss. Vi jobbar aktivt för att pusha Malmö och det finns massor att göra här. Vi behöver samarbeta mer. Ibland tror folk att kakan är för liten, men tillsammans kan vi baka en större kaka, säger Rebin Shah.
I Rebin Shahs huvud kommer alla Malmöartisterna på Today Is Vintage att släppa plattor under de kommande månaderna: Le Sinner, Saint, Baby Mike, Naked People och Rebstar själv.
– Alla skivor vi släpper ska vara som inget annat du hört. Svenska hiphop-artister kommer undan med så mycket. Hur kan man bli glad när Aftonbladet kallar dig Sveriges Drake? Man är väl inte en kopia? Det är inte barnfotboll vi spelar. Inte heller juniorlaget. När vi släpper våra skivor ska vi ha höjt standarden för svensk hiphop och tvinga fler att höja standarden, säger Rebin Shah.
***
Today Is Vintages studio på Fredriksbergsgatan är nästan kliniskt vitt inredd. Det finns ett litet rum som sticker ut. Längst in har Goran ”RuzBeatz” Cubela sitt eget lilla krypin som han har inrett med aningen mer färg, prylar och värmeljus. Tillsammans med Marco Alvarez utgör han duon Naked People som om några veckor ska skivdebutera.
Goran Cubelas familj flydde från Kroatien till Sverige i början av 90-talet. Som 12-åring började han rappa på skoj och som 18-åring insåg han att han var bättre på att spela in låtar och skapa beats än att rappa. Rappandet fick polaren Marco Alvarez sköta.
Men en dag fick han höra Marco sjunga tillsammans med Leslie Tay. Förvåningen var total.
– Jag fattade inte. Det här kan inte vara samma kille som jag rappar med. Jag visste inte att han kunde sjunga, säger Goran Cubela.
I oktober tog skivbolaget Today Is Vintage över inspelningsstudion vid Värnhem där tidigare producenten Anderz Wrethov suttit. Fussball-spelet är flitigt använt, även av Rebin "Rebstar" Shah, Sina "Le Sinner" Tayefi och Goran "RuzBeatz" Cubela.Bild: Emma Larsson
Sedan dess har stora skivbolag som Sony och Universal velat signa Marco Alvarez. Men han har gått sin egen väg. Idag studerar han till läkare i Riga och skapar samtidigt musik med Naked People och ingår i Today Is Vintage-kollektivet.
– Vi valde Today Is Vintage för att vi tror på dem. De flesta andra skivbolag vill tjäna pengar till sig själva. Today Is Vintage bygger på något annat. Det är personer som vill dig väl. De betalar till och med min hyra hemma så att jag kan fokusera helt på att göra musik, säger Goran Cubela.
I juli kommer debut-EP:n ”Simple things” och Marco Alvarez ljusa falsettröst och de varma synthljuden gör att musiken har en viss 80-talskänsla. Goran Cubela placerar musiken själv någonstans mellan indie, r&b och just 80-talet.
– Vi har inga sådana där plastiga ljud som spelas på radion idag, utan vill ha mer varma, tjocka ljud med hjälp av gamla synthar. Vi går inte in här för att spela in hitlåtar, utan för att skapa ”good music”. Blir det sen en hit så blir det, säger Goran Cubela.
– Man måste alltid sträva efter att vara annorlunda. Musiken ska vara något du aldrig hört tidigare. Det viktigaste är att det berör dig hårt.
***
Häromdagen så berättade den Londonbaserade Today Is Vintage-kollegan John F Stahle för Rebin Shah om en deal han försökt få igenom med ett företag, men att de ”försökte köra en Malmö”. Rebin frågade vad han menade. Svaret var att företaget försökte få igenom det gratis eller billigt. Där satte kollegan fingret på något som Rebin Shah vill att Malmö måste bort från.
– Det händer hela tiden. Allt ska vara billigt och alla ska pruta. 3 för 10-mentaliteten. Den gör mig jäkligt ledsen. Du kan inte kompromissa med vissa grejer. Jag vill se till att artister som Ozzy får jättebra betalt när de uppträder. Det är därför vi själva bokar oss till den här spelningen, säger Rebin Shah.
Spelningen ja. På fredag intar Today Is Vintage-kollektivet Moriskan i Malmö för att arrangera ”Le Fest”. Då ska Le Sinner göra sitt första framtrådande någonsin. Två låtar ska framföras. ”Paris” och den nya singeln ”Hello Kitty” där Rebstar och Le Sinner samarbetar. Även Baby Mike och Naked People ska stå på scen. Kanske även Saint, men just det är lite oklart. Till Malmö kommer även bolagets USA-baserade managers och advokater och annat folk från musikbranschen. Vilket glädjer Rebin Shah.
– Ha, de ska få gå till Moriskan och sen ska de få äta Malmöfalafel och så ska vi till Kitchen King i Rosengård och käka kebabpizza. Vi ska visa upp Malmö för oss själva och för andra. Jag åkte hem endast för den här festen, annars hade jag stannat i New York och jobbat. Men det är något som drar mig tillbaka till Malmö och det är inte bara kebabpizzan.
Håll koll på Malmös musikliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Fakta

Today Is Vintage

Skivbolaget startades av Rebin ”Rebstar” Shah i Malmö 2012. Det första släppet var den amerikansk-ungerske artisten Kállay Saunders låt ”My baby” som direkt gick in på den ungerska topplistans förstaplats. Idag består bolaget av artisterna Rebstar, Kállay Saunders, Le Sinner, Naked People, Saint, Baby Mike och Vintage Madison.

På fredag arrangeras Le Fest på Moriskan i Malmö och då uppträder Rebstar, Le Sinner, Baby Mike och Naked People.

Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.