Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Österrikes Macron" siktar mot kanslerposten

Som 24-åring blev han statssekreterare. 27 år gammal fick han titeln utrikesminister. Vid 30 tog han över ett av landets största partier. Kommer Sebastian Kurz som 31-åring kunna skriva förbundskansler på sitt cv? Chansen ser god ut, efter att regeringskoalitionen i Österrike brakat samman.

Sebastian Kurz har liknats vid den franske presidenten Emmanuel Macron, sedan han startat en ny politisk rörelse som ska ta honom och hans parti ÖVP till makten. Arkivbild.Bild: Darko Vojinovic/AP/TT
När Sebastian Kurz utsågs till Österrikes utrikesminister avfärdade många honom som för ung och oerfaren för den tunga posten. Men Kurz, som ofta kallas ett politiskt underbarn, har motbevisat sina belackare.
Som utrikesminister har han gjort sig känd som en kritiker av Angela Merkels öppna flyktingpolitik, varit drivande i stängningen av Balkanrutten och haft en tuff linje mot Turkiet i förhandlingarna om EU-medlemskap.
Kritiker har kallat honom "Prins Järnhjärta" och liknat honom vid en "minidiktator", enligt nyhetsbyrån AFP. Men många österrikare uppskattar hans raka stil. Och att han är annorlunda, berättar Peter Filzmaier, professor i statsvetenskap vid Donau-universitetet i Krems.
– Det finns en stor misstro mot politiker bland österrikarna. Politiker och partier är inte så populära i Österrike, så du måste sticka ut om du ska lyckas. Det är inte bara på grund av hans ålder som han är annorlunda, det handlar också om hans stil. Och nu försöker han också göra något annorlunda – att kombinera ledarskapet för ett mycket traditionellt parti med bilden av en ny rörelse, säger Filzmaier till TT.
De senaste veckorna har Kurz nått flera delmål på sin väg mot toppen. Han tillhör högerpartiet ÖVP, vars ledare Reinhold Mitterlehner avgick i början av maj. Vem tog över? Sebastian Kurz, så klart. Bara dagar senare stod det klart att regeringskoalitionen mellan ÖVP och socialdemokratiska SPÖ kraschat och att nyval ska hållas den 15 oktober.
Samtidigt har den konservative påläggskalven lanserat en ny rörelse, kallad "Sebastian Kurz-listan - det nya folkpartiet". Jämförelserna med Frankrikes Emmanuel Macron har inte låtit vänta på sig.
– Men den här liknelsen är egentligen helt fel. Macron lämnade sitt parti, det gör inte Kurz, som nu är ÖVP:s ledare. Macron var en socialdemokrat, Kurz är en konservativ politiker. Det är ett stort glapp mellan dem, säger Peter Filzmaier.
Sedan Kurz tagit över ÖVP:s roder har partiet gått som en raket – från en tredje- till en förstaplats i opinionsmätningarna. Men en tuff tid väntar honom, då han bland annat måste bestämma sig för vilket parti han ska samarbeta med om ÖVP får flest röster i valet. Blir det ännu ett försök med Socialdemokraterna, eller ska han välkomna högerpopulisterna i FPÖ in i värmen igen?
– Det är mer troligt att han kommer att bilda en koalition med FPÖ. Koalitionen med SPÖ kraschade ju just, så det är inte så troligt att de kommer att samarbeta igen till hösten, säger Filzmaier.
Det finns förstås en möjlighet att SPÖ och FPÖ bestämmer sig för att samarbeta, och på så vis runda Kurz och ÖVP. Men mycket talar emot – SPÖ har sedan tidigare beslutat att inte samarbeta med FPÖ på riksnivå.
Även om det just nu ser ljust ut för Kurz påminner Peter Filzmaier om att en tredjedel av österrikarna ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta. Ratar de den unge politikern nu får han ingen andra chans, säger han.
– Efter 15 oktober kommer Sebastian Kurz antingen att vara kansler, eller så är han ute ur leken. Förhoppningarna på honom är så höga att han inte har någon möjlighet att göra misstag.
Fakta

Kort om Kurz

Ålder: 30 (född 27 augusti 1986).

Bor: Wien, i stadsdelen Meidling, där han också växte upp.

Karriär: Gick med i ÖVP:s ungdomsförbund 2003, tog över ledarskapet 2009. Studerade juridik på universitetet, men hoppade 2011 av för att bli statssekreterare med ansvar för integration. 2013 utsågs han till Österrikes utrikesminister. Är med på tidningen Politicos lista över de mest inflytelserika européerna under 2017 och utsågs tidigare i år av Time Magazine till en av nästa generations ledare.

Vill kanske helst glömma: Sin kampanj "Schwarz macht geil", från 2010, där han omgiven av lättklädda kvinnor körde runt i en svart Hummer och delade ut svarta kondomer. Kampanjnamnet kan översättas som "Svart gör dig cool", men det tyska ordet "geil" har också andra betydelser, exempelvis kåt. Svart är ÖVP:s partifärg.

Källa: Kurier, AFP, Politico

Fakta

Partierna med Ö

SPÖ: Står för Sozialdemokratische Partei Österreichs (Österrikes socialdemokratiska parti). Har tillsammans med ÖVP dominerat politiken sedan andra världskriget. Leds i dag av Christian Kern, som också är landets förbundskansler. Har regerat tillsammans med ÖVP, men samarbetet sprack i mitten av maj, efter månader av tvister om reformpolitiken.

FPÖ: Freiheitliche Partei Österreichs (Österrikes frihetliga parti) Grundades 1955 och fick när Jörg Haider tog över partiet 1986 en mer populistisk och invandrar- och EU-fientlig inriktning. Leds i dag av Heinz-Christian Strache. FPÖ:s Norbert Hofer förlorade i december 2016 presidentvalet mot den fristående kandidaten Alexander Van der Bellen.

ÖVP: Förkortning för Österreichische Volkspartei (Österrikiska folkpartiet). Grundat 1945. Kristdemokratiskt, konservativt. Leds sedan 14 maj i år av Sebastian Kurz. Har suttit i regering tillsammans med SPÖ sedan 2006. 2000 bildade man regering med FPÖ, vilket bland annat ledde till en kris inom EU.

Källa: AFP, Nationalencyklopedin

Gå till toppen