Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Shora Esmailian: Vattenbristen i Sverige nu en verklighet

Jag ber min dotter att stänga av kranen när hon har fyllt på glaset. Samma uppmaning som jag fick som barn i Iran: ”Hushålla!” För människor som har vuxit upp med knappa resurser, krig och ransoneringskort sitter det i ryggmärgen att inte slösa. Men min uppmaning handlar inte längre om min bakgrund, utan om den reella verkligheten att grundvattennivåerna i Sverige i dag är så låga att nio statliga myndigheter varnar för den värsta vattenbristen på 100 år.
Detta sammanfaller med den globala tendensen: i uppvärmningens tidevarv blir det torrare där det har varit torrt och blötare där det har varit blött, som meteorologen Pär Holmgren påpekar i Dagens samhälle (24/5). Så även i Sverige. Därför kan nederbörden vara stor i Skåne medan Öland har vattenbrist.
Vatten, grunden för liv, men också ett av de mest hotfulla elementen i allt för stor mängd. Medan detta land snart drabbas av akut vattenbrist smälter isarna som aldrig förr på Antarktis och höjer havsnivåerna som hotar miljoner och åter miljoner kustinvånare runt om i världen.
Senaste numret av klimatmagasinet Effekt (2/2017) har lägligt nog tema vatten. Om vad för lite vatten gör och om vad för mycket vatten gör. En välbehövlig påminnelse om att kampen för något så grundläggande som vatten – det som släcker törst, men inte dränker – närmar sig snabbt.
Gå till toppen