Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Emma Lindqvist: ”Vi hade inget att förlora”

I tisdags målade Ola Månsson upp en bild av ett oslagbart Sävehof. I fredags visade han luckorna och statistiken som talade för H65. Ett lag som på lördagseftermiddagen blev svenska mästare.

Emma Lindqvist, från Helsingborg, blev svensk mästare under lördagen.Bild: Emil Langvad/TT
Det skulle inte hända. H65 Höör skulle inte ens vara på plats i Malmö arena för att spela SM-final. Men H65 var där, Emma Lindqvist var där och på bänken vrålade Ola Månsson och tröjan blev blötare och bötare. Efter 60 minuter stod man som Svenska mästare. Sävehofs åtta år långa guldsvit var bruten.
– Ola peppade upp oss rejält inför matchen och vi insåg att vi inte hade någonting att förlora, säger Emma Lindqvist som inför säsongen lämnade OV Helsingborg för spel i Höör i högstaligan.
Den före OV-tränaren Ola Månssonmålade upp Sävehofs alla fördelar för sitt eget i sammanhanget orutinerade lag. Sävehof hade sex EM-spelare, åtta raka SM-guld och en massa finaler.
Det låter som han målade upp en omöjlig uppgift.
– Jo. Men i går visade han deras bortafacit och att det inte alls var omöjligt, men att det krävdes att vi gav allt, säger Emma Lindqvist.
Guldtränare Ola Månsson förklarar:
– Ska man klara av en uppgift så måste du till att börja med förstå vad du ska göra. Rent statistiskt skulle det inte gå att göra, varken vi eller någon annan har klarat av att slå Sävehof... Men i går fick de lite andra siffror. Helt plötsligt blev vi favoriter. Det här var fantastiskt, säger Ola Månsson.
H65:s tuffa försvarsspel fick Sävehofs stjärnor ur balans. Landslagsmålvakten Johanna Bundsen räddade endast 22 procent av skotten i första halvlek och landslagsspelarna Louise Sand och Jamina Roberts lämnade första halvlek mållösa. Samtidigt var Jessica Ryde i H65:s mål en gigant och släppte in sin första boll efter sex minuter – och hade under första halvlek en räddningsprocent på otroliga 67.
H65 hade ledningen i paus med 13–8, men i andra halvlek började H65:s spel hacka, och Sävehof närmade sig. I mitten av halvleken skilde det tre mål.
– Det var så mycket adrenalin och anspänning så man kunde inte tänka och tur var det för vi ville fortsätta våga ta ansvar. Det gick vägen säger Emma Lindqvist.
H65 höll undan och vann sitt första SM-guld med 27-25.
Ola Månsson har som tränare redan en del guld. Detta var hans tredje.
– Jag kan inte ranka, hör med mig om en vecka, säger Ola Månsson med ett skratt.
Det skulle inte gå att slå Sävehof, men Ola Månsson trodde.
– Jag fick ett sms av någon där det stod "det är bara du som är så dum så att du tror på det." Det räcker faktiskt med en procents chans för att ha en chans.
Emma Lindqvist kan nu titulera sig bäst i Sverige redan efter första elitsäsongen.
– Det trodde jag inte när jag lämnade OV. Det trodde vi inte heller i början av säsongen när vi förlorade fyra av sex matcher, säger Emma Lindqvist.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen