Kultur

Peter Fällmar Andersson: Hälsning från den jävligaste platsen på jorden

Krig, terror, svälthot, kolera – och förtryckare som fängslar en 19-åring för att han känner en komiker i Helsingborg. Jemen bör vara det jävligaste stället på jorden just nu.

Abduljabbar Alsuhili, Helsingborgs fristadskonstnär.Bild: Sven-Erik Svensson
Han skrev sitt hjärtas mening på Facebook.
Han har en kusin i Helsingborg som är komiker.
För dessa brott greps och fängslades 19-åringen i början av maj. I tre veckor satt han inlåst i en fönsterlös cell, tillsammans med andra fångar. De sov på golvet, uträttade sina behov i plastpåsar och hinkar. Ingen utredning pågick, ingen rättshjälp fanns att få. 19-åringen släpptes förra helgen, men först efter en muta och ett tystnadslöfte: ingen kritik mot huvudstadens shiitiska huthimilis i sociala medier.
19-åringen är kusin med Abduljabbar Alsuhili och det är genom honom vi nu får höra om detta öde, ett öde han delar med många i Jemen. Sedan ett halvår tillbaka är AJ - som han kallas - helsingborgare och stadens första fristadskonstnär. Genom organisationen Icorns och Helsingborgs försorg får AJ, hans fru och två barn uppehälle och säkerhet här. Medan helvetet i Jemen fortsätter.
"Min kusin är den släkting jag står närmast, utöver min mamma. Vi pratar om allt", säger han när jag ringer honom.
Komikern, skådespelaren och aktivisten Abduljabbar Alsuhili har tillsammans med andra jemeniter i exil lagt ut videor på sociala medier där de driver med krigsherrarna i inbördeskrigets Jemen. Hans 19-årige kusin kritiserade huthimilisen som styr huvudstaden Sanaa. Med kopplingen till AJ räckte det för den paranoida milisen.
"De ser på alla som har flytt landet som terrorister. Vi har haft kontakt på sociala medier så de anklagade min kusin för att lämna uppgifter som jag skulle vidarebefordra för att hitta mål för saudiernas flygattacker. De är galna", säger AJ.
Jemen bör vara den jävligaste platsen på jorden just nu. I huvudstaden råder undantagstillstånd efter ett kolerautbrott. Enligt FN är tre fjärdedelar av befolkningen – landet har 27 miljoner invånare – beroende av humanitär hjälp. Två miljoner barn är akut undernärda. Var tredje jemenit saknar rent dricksvatten. Två miljoner är på flykt inom landet. Över dessa människor faller bomber. Sedan 2015 rasar ett inbördeskrig. Norra Jemen kontrolleras av den shiamuslimska huthimilisen, med stöd av Iran. Södern styrs av den sunnimuslimska regeringssidan, som backas upp av Saudiarabien - och därmed av dess allierade USA. I fickor över landet utövar al-Qaida dessutom sin terror.
När president Trump förra helgen dansade svärdsdans och skrev ett "beautiful" vapenavtal värt 960 miljarder kronor med de saudiska despoterna gjorde han samtidigt två tummar upp för fler bomber mot sjukhus, skolor och andra civila mål i Jemen.
Det politiska priset för att bomba jemeniter är lågt, än så länge kostar det ingenting. Medan det jemenitiska folket suttit fast i sin eviga medieskugga har Human Rights Watch identifierat åtminstone två dussin bombanfall utförda med amerikanska vapen, många kan utgöra krigsbrott. President Obama stoppade försäljningen av en precisionsbombtyp som dödade 140 människor vid en begravning i Sanaa. Trump säljer nu samma vapen med ett brett leende. Något som knappast minskar risken för vedergällning i form av terrorattacker i Väst – om det nu krävs egennyttiga argument.
Utan FN, den bakbundna världsorganisation som hånas slentrianmässigt, skulle Jemen vara helt osynligt. En givarkonferens i Genève i slutet av april tycktes visa på ett yrvaket och desperat engagemang. Men hjälpen måste nu ut i krigszonerna.
AJ:s kusin säger att han nu är redo att fly landet. Men flygplatsen i Sanaa är stängd och vägarna till ett anständigt liv är lika stängda. I Helsingborg plågas AJ av vilken roll han ska våga spela för släktingar hemma i Sanaa: "Jag måste tänka ännu mer på att vara försiktig och smart för att inte sätta någon i fara. Jag vill göra mer, men det här gör mig skärrad, nervös."
Krig, terror, svälthot, kolera – och förtryckare som fängslar en 19-åring för att han känner en komiker i Helsingborg. Det är Jemen. Jävligast på jorden – och omgivet av tystnad.
Gå till toppen