Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ryde: ”När jag satte mig på bollen med minuten kvar visste jag att vi skulle vinna”

H65 Höör med Jessica Ryde satte bokstavligt talat punkt för en dynasti. Efter åtta raka SM-guld fick Sävehof abdikera. – När jag satte mig på bollen och det var minuten kvar. Den räddningen, då visste jag att vi skulle vinna och jag unnar Höör detta så jävla mycket, sa H65-målvakten.

Jessica Ryde jublar tillsammans med lagkamraterna. "Det här är min lyckligaste dag. Vi har inte kunnat festa på ett halvår, men nu ska vi festa som aldrig förr."
2008 vann Skövde SM i handboll. Då hade Sävehof vunnit 2006 och 2007 - men efter Skövdes inspel har Partillelaget tagit åtta raka mästerskap. Få trodde att Höör skulle kunna knäcka dem, hade tidigare tagit en poäng genom tiderna mot dem.
Men H65 ägde finalen - och inte minst då Jessica Ryde. Efter 27 minuter hade Sävehof gjort fem mål...
– Energi, sa Jessica Ryde. De andra fick energi av att jag räddade - jag fick det av hur de slogs på banan. Och vi fortsatte även om vi missade framåt - våra skyttar har såna otroliga psyken.
H65 ledde hela tiden, hade sex måls ledning med tio minuter kvar när Sävehof började äta in.
– Jag var trött som fan och blev lite nervös. Jag hade inte orkat så mycket mer, men resten av laget pallade, konstaterade Jessica Ryde. Man ska inte dra klyschor. Men tror fan vi ville mer i dag. Det fanns inget annat, vi skulle göra allt där ute om vi så skulle dö på kuppen.
Den suveräna målvakten överglänste landslagsmålvakten Johanna Bundsen hos motståndarna och hade sanslösa 67 i räddningsprocent i första halvlek. Efteråt kämpade hon med känslorna.
– Jag var gråtfärdig inne på planen och bara du säger känslor, så kommer tårarna nu.
Det här var dessutom Jessica Rydes avskedsmatch med H65 Höör, nästa år väntar spel med danska Midtjylland.
– Det är lite vemodigt. Vilken jäkla avskedspresent - att inte få vara med när det blir Champions League. Det är klart att jag skulle vilja spela Champions League med det här gänget. Tänk att alla topplagen ska komma till lilla Skåne, men det kunde jag inte veta då.
Ett par meter bort stod tremålsskytten Anna Johansson, H65-spelare i hela sin karriär och försökte beskriva vad hon kände.
– En massa glädje. Sommarlov. Sista minuten fick jag känslan av att vi faktiskt skulle vinna. Champions League - det är det sjukaste. Förutom landslaget är det högsta målet man kan ha i karriären.
H65 Höörs Anna Johansson hoppar in i Sävehofs Ida Odén och Elin Enhörning under SM-finalen.Bild: LUDVIG THUNMAN
Anna gjorde som sina lagkamrater en makalös defensiv insats mot det stjärnspäckade Sävehof.
– Vi visste att vi skulle få ta mycket utvisningar. Det var så vi skulle vinna. Det var en investering. Vi fick stopp på dem. Det går inte att sätta ord på det. Vi peppar varandra och stöttar varandra, det är en vildhet som vi visste att vi behövde, sa Anna Johansson.
H65-klacken fick allt större stöd ju längre matchen led av anslutande Kristianstadssupporters.
– Jag grät inte förrän jag kom bort till publiken. De var helt underbara. Och vi tackar förstås för Kristianstadstödet, det hjälpte oss verkligen, sa Anna Johansson.
En som inte visste vad han skulle säga, var tränaren Ola Månsson.
– Jag känner ingenting. Det är bara tomt. När vi slog Lugi insåg jag att det här var möjligt, när de bommar sista anfallet så inser jag att det är klart. Innan dess hann jag inte ens tänka.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen