Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skam analys avsnitt 6 – chattar, facerape och lösenord på vift

Vi skärskådar den norska serien varje vecka. Idag: nätsäkerhet.

Sana sekunden innan hon vinklar om Isaks laptop i jakt på komprometterande korrespondens.
Detta är alltså en analys av avsnitt 6 i fjärde säsongen av Skam. Vi skriver om varje avsnitt på detta sätt. Planen är att publicera varje lördag. Och obs: Varning för spoilers! Titta helst på avsnittet först och läs sen.
Men vad handlar säsong 4 om EGENTLIGEN? Frustrationen har vuxit sig stor de senaste veckorna. Är det om Sana och Yousef ska få ihop det? Är det om vad turerna kring russebussen ska leda fram till? Är det för att knyta ihop Noora & William-historien? Är det om vad som hände i Evens förflutna? Eller är det så simpelt att det handlar om att tillfredsställa Evak-fansen och referera till så mycket fanart som möjligt?
På ytan, eller till en början, handlar ju säsongen om hur Sana, troende muslim, ska kunna navigera i tillvaron med en massa vänner som vill dricka alkohol och hångla. Det är svårt för henne att passa in. Som hon själv sa i ett av de första avsnitten i säsong 1: Jag är en muslimsk tjej i ett vitt trolöst land – jag är den största losern av alla.
Hittills har handlingen stått och hackat litegrand kring det och jag har hela tiden väntat på vad det är som Julie Andem egentligen vill sätta fingret på?
I Evas säsong låg tyngdpunkten först på hur hon hade det med sin kille Jonas, men sedan kom det att handla om hur vilsen hon kände sig utan vänner och att hon behövde hitta sig själv, utanför ett förhållande.
Noora kämpade med sin motvilliga förälskelse i William men det riktiga dramat kretsade kring sexuella övergrepp.
Isak accepterade sakta men säkert sin sexuella läggning i tredje säsongen, men ovanpå det lades temat om psykisk ohälsa när det visade sig att Even var bipolär.
Säsong 4: Sana försöker jämka ihop sin religion med livet hon vill leva. Men nu pekar precis allting på att ett övergripande tema blir nätsäkerhet, om att hålla koll på lösenord och inte lämna telefon eller dator vind för våg. Vi har fått tillräckligt mycket hintar om det, under lång tid, och efter sjätte avsnittet är det mer uttalat.
Se här: I andra säsongen hade något skrivit slut (hora) i kommentarsfältet på flera av Sanas Instagrambilder. Hon var helt säker på att det var hennes brors tjej Jamilla och tog sig in på sin brors Facebook och hittade mycket privat korrespondens som hon gjorde offentlig. Sedan visade det sig att Jamilla var oskyldig.
I fallet med Noora och Williams bror Nico skickade han en nakenbild av henne till henne efter att hon hade däckat efter en fest. Detta anmälde Noora honom senare för.
Even ska på sin förra skola, under en manisk period, ha skrivit en massa stolligheter på skolrevyns Facebookvägg, grejer som skadat både honom själv och andra. Men tänk om det inte var han? Någon kan ha loggat in på hans konto och det är därför han inte har sociala medier nu, inte för att han är bipolär och kanske stundtals saknar impulskontroll.
Två gånger på Isaks Instagram de senaste veckorna har begreppen photobomb och instarape förekommit. För två avsnitt sedan satt Sana och Noora på skolan och Noora avslöjade sitt lösenord till mailen, högt så att alla kunde höra. Sara som stod bredvid, till exempel. Just det klippet lades dessutom ut klockan 13:37 och det är ingen slump, sifferkombinationen 1337 är av en alldeles särskild betydelse, läs här.
I en Youtubefilm som ballonggänget lade upp för ett par veckor sedan spelade de smsroulette, nåt slags tramsigt spel som gick ut på att skicka meddelanden till slumpvis utvalda personer i telefonernas kontaktlistor.
När Sana ber i början av det nya avsnittet får hon flashbacks i form av meddelanden som skickats till henne förr, när hon gick i högstadiet. Hatiska och rasistiska. Detta sitter djupt rotat i henne trots att det är något hon har försökt lägga bakom sig. Likt Even har hon haft chansen att uppfinna sig själv på nytt i samband med ett skolbyte. Men det förflutna försvinner inte, det finns kvar.
I en chatt för drygt en månad sedan försökte Isak pumpa Sana på information om Mikael, en av killarna i ballonggänget som Even stod nära på sin gamla skola Elvebakken. Hon svarade undvikande och chatten avslutades med att Isak skrev DET GÅR IKKE AN Å STIKKE FRA INTERNETT GURL och det där har gnagt i mig. Det som finns på internet, det finns. Det ligger där som ett potentiellt löfte, eller hot.
Ska jag inte komma till saken snart? Jo, men lugn, jag gör bara som Julie Andem – jag har hållit er lite på halster, och under tiden har ni fått en hel del. Men nu är känslan inget lågmält molande längre – nu blinkar varningslamporna frenetiskt. Förutom att Vilde lade ut en bild på Sara på bussgruppens Facebooksida och Sara kommenterade facerape så är det i de nya scenerna med Sana och Isak som det verkligen börjar hända något.
När Sana sitter i fönstersmygen på skolan och ser ut på skolgården där Vilde och Eva står och pratar med Sara och några andra i Pepsi Max-gänget smyger Isak upp vid hennes sida – han lägger bokstavligt talat sin näsa i blöt, kolla i vänsterkanten när han liksom smyger in i bilden – och de båda har ett lågmält och trevande samtal. Utanför på skolgården kramas Sara och Vilde och Isak säger Sara tycker ju inte om Vilde och Sana lystrar. Isak och Sara var ju ett par i säsong 2 och från den tiden finns det en Facebookchatt där Sara snackar skit om sina russebussväninnor. Något händer i Sanas ögon, de som varit så arga och ledsna ett tag nu får en intresserad glimt.
Scenen därpå, nästan fem minuter lång och utan en enda replik, bara Sana som är i sitt rum med dator och mobil, är makalös. I denna tystnad: så mycket drama. Sana är nära att fara ut mot Sara men messar istället Isak och bestämmer träff med honom efter skolan på fredag för att hjälpa honom plugga biologi, något han är i stort behov av. Men hon gör det inte för att vara snäll i första hand, utan för att hon inte kan släppa tanken på vad Sara kan ha skrivit för något på chatten till Isak.
På fredagen går hon hem till Isaks och Evens lägenhet. Inte utan kval utnyttjar hon några minuter när Isak är i tvättstugan till att fotografera valda delar av meddelandena som Sara skickat till Isak och som hon tänker att hon kan ha nytta av. Precis innan säger Isak detta:
Det är när Isak frågar varför Sana inte berättat för honom att hon känner Even från förr. Hon säger att hon visste att Isak i så fall skulle ha frågat en massa och att Even själv borde få bestämma hur mycket av sitt tidigare liv han vill vara öppen med. Isaks reaktion får nästan Sana att ge upp sin plan, men bara nästan. Hon är så jävla rasande på Pepsi Max eftersom de har manövrerat ut henne från bussen, och på Vilde och de andra som hon upplever som falska – och inte minst på Noora som verkar ha hånglat upp Yousef. Hennes ilska gör att hon inte ser klart.
Kanske är det inte som hon tror. Det är just nu svårt att veta vad som är på riktigt och vad som är Sanas hjärnspöken.
Något man kan vara helt säker på är dock att Sana kommer att använda sig av det som Sara skrivit och som hon kopierat bakom Isaks rygg. Mängden elände det kan generera går nästan inte att överblicka. Vi påminns ju också om att Sana (och kanske även Sara) kan komma åt Nooras mailkonto. När Noora smsar under eftermiddagen ligger mobilen nämligen på det kollegieblock där Sana skrev ner lösenordet, exper5.
Nu har jag inte sagt något om köksscenen hemma hos Sana med hennes föräldrar och ballonggänget. Ingenting om att Sana själv tog steget att hoppa av bussen och att Noora också hoppat av på grund av detta. Ingenting om att vi inte fått reda på vad slagsmålet där Isak fick sitt blåa öga egentligen handlade om, och heller ingenting om att när Isak & Even öppnade dörren till sin lägenhet var de klädda och placerade precis som i en teckning som ett fan lagt ut på Instagram i april (elli_skam, samma konto som inspirerat till en scen i första avsnittet, läs mer här) och att de på sin bildvägg i lägenheten hade ytterligare fanart. Och absolut ingenting om att det var en låt med Gabrielle som spelades i bakgrunden när Sana steg in i lägenheten.
Allt det är lite nedspelat just nu, för i fokus ligger att Sana inte kunde stå emot frestelsen. Och det är som om hon har glömt hur illa det gick med Jamillas och broderns mess i säsong 2, hon har inte lärt sig av sitt misstag.
Frågan är bara vad som kommer att hända. Hur ska hon utnyttja de smygkopierade meddelandena? Tar hon sig in på Nooras mail? Vem drabbas av vad? Jag tänker här på trailern. Har ingen aning om det finns någon mening med att göra det, men den var ju baklänges. I den blödde Even näsblod när han fick en selfiestick i ansiktet, men i själva verket var det Isak som blev slagen och blödde. Sana såg ut att ha kontroll över all kaos, men egentligen var det hon som orsakade alltihop. Det där kan man fundera på nonstop under några dagar.
Dessutom: kommer Sanas och Isaks fina vänskap att överleva om hon utnyttjar det hon kommit över och han får reda på att det var hon? Vi har ännu inte nått botten, men vi är på väg mot den, och det snabbt.
Avsnitt 6 av nya säsongen av Skam finns nu på SVT Play. Varje lördag kommer ett nytt avsnitt. Klippen som avsnitten består av kan under veckan ses i ett flöde efterhand de läggs ut på Skamsajten.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen