Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Unga möten ska minska hat på nätet

Möten mellan unga spelare kan minska hat och mobbning på nätet. Det är tanken när ett fyrtiotal unga i helgen samlas till ett e-sportläger i Malmö.

Samir Arabi-Eter visar Adam Sandström hur han kan bli en bättre spelare.
E-sportlägret är ett av flera som ordnats de senaste åren av ungdomsorganisationen Sverok med drygt 100000 medlemmar.
– Sverok gjorde för några år sedan två stora undersökningar för att se hur medlemmarna mådde. Det var tydligt att det i de föreningar som hade det mesta av sin verksamhet online fanns mycket mer problem med exkluderande beteende, näthat och mobbning, säger Mattias Von Gegerfelt.
Han är projektledare för det arbete Sverok inlett för att göra spelmiljön mer välkomnande för alla.
– Det här är vårt åttonde läger. Vi har fokus på inkludering, kommunikation och mångfald inom e-sporten, säger han.
På lägret varvas coachledd spelträning gruppdiskussioner.
– Vi talar om kommunikationen i spelet, vilka normer som finns, vilka grupper som inkluderas och exkluderas och hur vi kan förbättra för att skapa en mer inkluderande miljö, säger Mattias Von Gegerfelt.
Han menar att arbetet börjat bära frukt genom att problemen numera uppmärksammas mer. Lägrens möten mellan unga spelare bidrar också.
– Andra stora e-sportorganisationer har börjat jobba med det här och på våra läger tycker jag att det finns en större medvetenhet, säger han.
I ett av konferensrummen på Hotel Scandic på Segevång, där lägret hålls, står datorerna tätt. Det är trångt och kvavt.
Tammy Unic
Tammy Unic från Helsingborg är en av de ungdomar som valt att tillbringa helgen här. Hon känner ett starkt engagemang i inkluderingsfrågor.
– Jag har jobbat med dem tidigare när jag var med i kommunens ungdomsråd i Helsingborg. Jag känner att det angår mig och att det finns människor som behöver lyftas, säger hon.
Att vara kvinna i den mansdominerade spelvärlden kan vara ett exempel. Tammy Unic har ingen egen erfarenhet av negativt bemötande. Däremot berättar hon om en person som haft svårt att släppa tanken på att en tjej kan ägna sig åt e-sport och andra som uttrycker positiv överraskning.
Själv ser hon helst sett att ingen ska bedömas utifrån sitt kön.
Vi talar om språkbruket i spelmiljöerna där ord som ”bög”, ”mongo” och ”retard” (idiot eller efterbliven) ofta förekommer. Tammy Unic menar att språkbruket är speglingar av värderingar som finns i samhället i stort. Distansen och anonymiteten på nätet fungerar ofta förstärkande.
– Jag tror inte alltid att medvetna om innebörden som kan vara negativ för en del. därför är det viktigt att de här frågorna uppmärksammas och diskuteras. Och för att förändra inom e-sporten behövs förändring inom samhället som helhet, säger Tammy Unic.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen