Wimans blogg

Max Wiman: Allsvenskan när den är som bäst - och rätt lag vann

AIK och MFF bjöd på mer skönt spel än den väntade kampen.

Felipe Carvalho avgjorde i den 93:e minuten.Bild: JOHANNA LUNDBERG
Det var bara första 20 minuterna som såg ut som förväntat på ett oväntat glest besatt Friends arena (inte ens 20 000 på plats). Då var det mycket dueller och MFF tog kampen men vann den inte fullt ut. Och framför allt spelade AIK ett otroligt kompakt och bra försvarsspel.
Så långt var AIK-mittbacken Jesper Nyholm planens gigant, men så plötsligt gjorde han ett misstag och Markus Rosenberg gjorde en otroligt bra prestation i en helt egen press och plötsligt stod han fri med AIK-målvakten Oscar Linnér.
Avslutet blev inte bra, inte heller när han fick chansen på returen och en AIK-spelare kunde rensa på mållinjen. Förklaringen var delvis enligt Rosenberg att gräset var uselt och det släppte verkligen många gånger.
Men situationen - även om det inte blev mål - förändrade matchbilden. Spelet blev öppnare, men det spred sig också en osäkerhet i AIK-försvaret. MFF tog över mer och mer och skapade framför allt många avslut. Efter en lite trevande start i andra halvlek blev matchbilden densamma igen.
Markus Rosenberg hade nick utanför i för bra läge, Jo Inge Berget sträckte ut i en sista kraftansträngning med ond rygg innan han klev av, men fick bollen utanför på bra inspel.
Totalt hade MFF klart övertag i både spel och avslut och hörnor. Men de fasta situationerna funkade inte heller denna gång.
Inte förrän på övertid. inte förrän Magnus Wolff Eikrem (inbytt med knappa kvarten kvar) skickade iväg serven mot bortre stolpen och där ångade Felipe Carvalho in bollen med fot, ben eller knä. Ett välförtjänt mål för MFF, ett välförtjänt mål för Carvalho som verkligen kämpat på.
AIK protesterade och menade att Jesper Nyholm screenats bort av Alexander Jeremejeff. Förvisso ger Jeremejeff honom en irriterad knuff, men mer för att han nog blir fasthållen - och framför allt menar jag att det inte påverkar Nyholms möjligheter att försvara mot Carvalho. För han är överspelad redan. Men visst, en del domare hade säkert blåst frispark.
Många spelare höjde sig den här kvällen - Oscar Lewicki och Yoshimar Yotun mest.
MFF säkrade 1-0-segern på övertid och det var fullt rättvist. Laget behåller serieledningen, segern var viktig för att komma på rätt spår igen.
Men båda de här lagen kommer att vara med i toppen.
Det här var helt enkelt allsvensk fotboll när den var som bäst. Och allra bästa var MFF den här kvällen.
Läs alla artiklar om: Allsvenskan 2017: AIK-MFF 0-1
Gå till toppen