Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Experimentverkstad med Wim Wenders

Under Cannesfestivalen satt han i juryn för Un certain regard. Nu syns Reda Kateb återigen i sin roll som skådespelare i Sverigeaktuella filmen "De vackra dagarna i Aranjuez".

Reda Kateb slog igenom i "En profet". Nu är han Sverigeaktuell i Wim Wenders film "De vackra dagarna i Aranjuez". Arkivbild.Bild: Michael Sohn
För åtta år sedan slog Reda Kateb igenom med en av huvudrollerna i den hyllade och Oscarsnominerade ”En profet”. Sedan dess har han blivit megastjärna hemma i Frankrike. Och trots några gästspel i engelskspråkig film förblir han hemlandet trogen.
– Jag har inga planer på att söka mig utomlands. Jag är lycklig över hur jag har det här, säger den 39-årige Kateb till TT.
Han är nu aktuell med den manliga huvudrollen i ”De vackra dagarna i Aranjuez”. Baserad på en pjäs av Peter Handke och regisserad av Wim Wenders är det i princip en skildring av hur två personer (Kateb och Sophie Semin) sitter i en trädgård och konverserar. Mycket mer händer inte, förutom att Nick Cave vid ett tillfälle sätter sig vid ett piano och kör en låt.
Wenders har de senaste åren ständigt experimenterat med 3D, och det gör han även nu. Reda Kateb tycker att det skiljer sig från storfilmernas sätt att använda tekniken.
– Här handlar det inte om 3D som jagar specialeffekter, utan det här var ett sätt för Wim att försöka få in publiken i trädgården. 3D-tekniken tar tag i känslorna.
Att i en film låta två personer bara sitta och tala med varandra är udda, även on det gjorts tidigare, och Reda Kateb säger att han före inspelningen inte kunde föreställa sig hur det skulle fungera.
– Men det var ett äventyr, och jag kände ju till Wims tidigare filmer och jag litade på honom. Vi använde en vecka till repetitioner och till att lära oss replikerna. Det förekom inga improvisationer, även om vi under just repetitionerna kunde ändra på småsaker.
– Wim vill alltid experimentera. Han tar risker. Det är därför han är en av filmens sista verkliga poeter.
Man filmade i ett hus i Vexin i nordvästra Frankrike.
– Det är ett fantastiskt ställe, där det gjorts många filmer förr. Jag var med om några scener i en film som gjordes där för många år sedan. Nu filmade vi där i tolv dagar, med sol varje dag. Det var en oerhört fin upplevelse.
Efter filmen med Wenders gjorde Reda Kateb ”Django”, som handlade om gitarristen Django Reinhardt och öppnade årets filmfestival i Berlin. Eftersom han under inspelningen av ”De vackra dagarna i Aranjuez” tränade gitarrspel tog han givetvis tillfället i akt att spela ihop med Nick Cave när denne dök upp? Nej, inte alls.
– Jag är alldeles för blyg för att jag ens skulle föreslå något sådant. Jag beundrar honom alldeles för mycket.
Fakta

Reda Kateb

Fakta: Född 1977 i Ivry-sur-Seine i Frankrike.

Bakgrund: Katebs far Malek-Eddine Kateb var också skådespelare och vid tolv års ålder bestämde sig sonen för att följa i sin fars fotspår. Fick sitt stora genombrott i "En profet" 2009.

Filmografi: Kateb har tidigare setts i bland annat ”Zero dark thirty”, ”Far from men” och ”Krypskytten”. Han spelar mot Alicia Vikander i Wim Wenders kommande film ”Submergence”.

Aktuell i: "De vackra dagarna i Aranjuez" som har svensk biopremiär 2/6. Satt i juryn för Un certain regard under filmfestivalen i Cannes.

Gå till toppen