Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Kultursamarbete kan skaka liv i intresset för EU

Vi kan inte bara fokusera på eurokriser, socialpolitiska frågor och problem inom unionen. Det för definitivt inte EU-andan framåt. Det menar C-G Pernbring.Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Trots Macrons seger i franska presidentvalet befinner sig EU ändå mer i gungning än någonsin. I samband med EU:s 60-årsjubileum för en tid sedan och inför det franska valet läste jag en hel del debattartiklar om EU i medierna.
Som vanligt när EU diskuteras och analyseras begränsar sig debattörerna oftast bara till de typiska "trista" ekonomiska och socialpolitiska frågorna. Det är egentligen typiska frågor för de professionella eurokraterna i Bryssel.
Tyvärr har EU i första hand utvecklats till en byråkratisk, teknologisk och ekonomisk-politisk koloss som många EU-medborgare anser sig ha svårt att påverka. Unionen blir därför ointressant för många.
Varför inte för en gångs skull tänka i andra banor? Varför inte inom EU också utveckla ett mer omfattande gränsöverskridande underhållnings- och kulturutbyte och samarbete? Förutom Eurovision Song Contest, där även icke EU-länder deltar, finns det inte något riktigt gemensamt underhållningsutbyte som lättare skulle kunna binda samman länderna inom unionen.
I de olika EU-länderna är man idag avsevärt mer medveten om och insatt i amerikanska förhållanden än om de europeiska. Det gäller allt från politik till underhållning och "kändisar". I Sverige har vi nästan monopol på amerikanska produktioner i tv och på film. Det finns knappast någon typ av egen "intereuropeisk" kulturgemenskap. Här måste det snart ske en förändring. Vi måste få ta del av mer europeiska nyheter och europeisk underhållning i medierna.
EU-länderna måste få tillgång till avsevärt fler europeiska tv-produktioner och filmer än idag. Det gäller både finkultur som "skräpkultur". Vi måste helt enkelt även känna till europeiska "film- och musikkändisar". Eller en europeisk ”kändiskock”? Kanske en österrikare?
Varför inte också låta EU-medborgarna lära sig ytterligare ett europeiskt språk som exempelvis något av de tre officiella EU-språken franska, italienska eller tyska? Inte bara engelska. Dessutom måste européerna, inte minst den yngre generationen, få mycket bättre kunskap om EU-ländernas geografi, historia, litteratur och kultur.
Min käpphäst: Varför inte också bilda ett gemensamt permanent EU-fotbollslag? Ett lag med spelare från de olika EU-länderna. Det kan även gälla exempelvis handbolls- och ishockeylag. Då kan vi kanske få ett gemensamt lag att "heja på". EU-laget skulle också kunna spela parallellt med de nationella landslagen och mot lag från andra kontinenter.
Via europeisk underhållning tror jag faktiskt att man i viss mån kan återuppväcka intresset för unionen. Annars riskerar EU att så småningom falla ihop som ett korthus.
Vi kan inte bara fokusera på eurokriser, socialpolitiska och tunga politiska frågor och problem inom unionen. Det för definitivt inte EU-andan framåt. Vi måste kämpa för en gemensam europeisk identitet.

C-G Pernbring

Helsingborg
Gå till toppen