Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Regeringen måste sluta subventionera villaägare genom rot-, rut- och ränteavdrag."

Privata aktörer har ett intresse av att bostadsbristen inte byggs bort, eftersom de tjänar på den, skriver Ola Palmgren, Harris Cheema och Lina Olsson, SSU.

Även ungdomar utan rika föräldrar ska kunna flytta hemifrån, skriver artikelförfattarna.Bild: Anders Wiklund/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Sedan den statliga bostadspolitiken nedmonterades i början av 1990-talet bedrivs bostadsbyggandet på marknadens villkor. Med tanke på dagens bostadskris är det tydligt att det inte gett de effekter som marknadsivrarna hade hoppats på.
Den rapport som Hyresgästföreningen nyligen presenterade visar att nästan hälften av alla unga har svårt att få sin ekonomi att gå ihop när de har betalat hyran.
En egen bostad har blivit en lyxvara för dem med höga inkomster eller stora förmögenheter. Men en bra bostad är en rättighet som ska gälla alla medborgare, oavsett plånbokens tjocklek.
Även ungdomar utan rika föräldrar ska kunna flytta hemifrån. Därför krävs politisk handling i form av en statlig byggoffensiv. Regeringen måste sluta subventionera villaägare genom rot-, rut- och ränteavdrag och istället investera i att hyresrätter byggs.
Regeringens förslag om byggbonus till kommuner och investeringsstöd till dem som bygger hyresrätterär steg i rätt riktning, men det är långt ifrån tillräckligt. SSU anser att staten måste:
1. Tillhandahålla lån med goda villkor till dem som bygger, mot att de håller hyran på en låg nivå. En del av pengarna bör riktas särskilt till byggande av studentbostäder.
2. Inrätta allmännyttiga byggbolag som effektiviserar byggandet, pressar byggpriserna och inte enbart strävar efter att göra så höga vinster som möjligt.
3. Göra något åt bristen på utbildad arbetskraft i byggbranschen genom att satsa på utbildnings- och arbetsmarknadsåtgärder.
4. Balansera de ekonomiska villkoren för hyrt respektive ägt boende. Skatter och avgifter för en nybyggd hyresrätt är tusentals kronor högre per månad än för en jämförbar bostadsrätt eller villa. Det försämrar hyresrättens konkurrenskraft och bidrar till att det byggs för få hyreslägenheter och till att hyrorna blir höga.
Att släppa hyrorna friare som Liberala ungdomsförbundet, Luf, förespråkar (Aktuella frågor 22/5) är att gå i fel riktning.När problemet är att det finns för få bostäder med rimliga hyror är inte lösningen att låta fastighetsägare ta ut ännu högre hyror.
Luf påstår att det idag inte är lönsamt att vara hyresvärd. Det stämmer inte. Förra året var totalavkastningen för bostadshyresfastigheter 11,9 procent, enligt Svenskt fastighetsindex, och hyresfastigheter är efter aktier den tillgång som gett högst långsiktig avkastning de senaste tjugo åren, enligt Svenska Bostadsfonden.
För en privat hyresvärd är syftet med att äga och förvalta fastigheter att göra vinst.Det görs säkrast genom att utbudet av bostäder är mindre än efterfrågan. Då kan fastighetsägarna tryggt luta sig tillbaka i vetskap om att alla lägenheter blir uthyrda. Privata aktörer har alltså ett intresse av att bostadsbristen inte byggs bort, eftersom de helt enkelt tjänar på den.
Men en bostad är inte vilken vara som helst utan ett grundläggande behov och en rättighet. Bostaden är vårt hem och vår borg. Platsen där vi kan bjuda vänner och familj på middag, utveckla fritidsintressen och skapa en grund för ett gott liv.
När 21 000 unga mellan 20 och 27 i Malmö och Lund är ofrivilligt hemmaboende eller bor i osäkra boendeformer, som Hyresgästföreningens rapport visar, blir det tydligt att denna rättighet inte är självklar för alla. Det utgör ett hot mot vår generations självständighet och frihet, för unga människor som nekas en egen bostad är också unga människor som nekas att bli vuxna. Men det hotar också tryggheten och det jämlika samhället, och därför är bostadsbristen allas angelägenhet. För att drömmen om ett tryggt hem ska kunna bli verklighet för vår generation måste politiker på alla nivåer börja leverera bostäder som även vi unga har råd att bo i.

Ola Palmgren, Harris Cheema, Lina Olsson

Ola Palmgren är bostadspolitisk talesperson för SSU, socialdemkraternas ungdomsförbund.
Harris Cheema är ordförande för SSU Malmö.
Lina Olsson är ordförande för SSU Frihet i Lund.
Gå till toppen