Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Tolvdagarsfestival ska skapa jobb åt Malmöborna

Jobb finns – men matchningen är fel. I sommar slår Opportunity space festival upp portarna för Malmöborna som får chansen att bygga nätverk och komma in på arbetsmarknaden. Projektet började när Malmö fick världens blickar på sig under flyktingkrisen 2015.

Stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson, Jerome Chou från Van Alen, Stadsbyggnadskommunalrådet Märta Stenevi, Martin Nihlgård Sverigechef Individuell människohjälp, Milad Barosen, vd för Milou group.Bild: My Östh Gustafsson
Den 22 augusti kommer festivalen med fokus på social och ekonomisk integration äga rum i Enskifteshagen i Malmö. Under tisdagen hölls en presskonferens på Studiefrämjandet med arrangörerna, vinnarna av designförslaget samt flera organisationer som är engagerade i festivalen som ska vara öppen för alla Malmöbor. Det New York-baserade Van Alen Institute var de som började bra i trådarna för festivalen, och sedan har det bara vuxit sig större och större.
– Vi har nu engagerat en väldigt bred grupp av organisationer och medhjälpare som är med och formar festivalen. Vi kom inte hit och sa hur det skulle se ut. Vi berättade att vi hade ett mål att integrera människor och frågade vad de kunde bidra med, säger Jerome Chou från Van Alen.
Därur växte ett samarbete med Skanska, White Arkitekter, Individuell Människohjälp, Sveriges Arkitekter och Malmö stad fram.
– Vi hoppas att vi med detta projekt kan visa nya strategier för städerna att få människor att interagera och lyckas.
Varför valde ni just Malmö?
– Malmö är en viktig stad, och även porten till Skandinavien. Det kom många flyktingar hit och det finns många entusiaster som brinner för det här. Festivalen kommer fokusera på tre huvudpunkter – jobb och entreprenörskap, kultur och matutbyte och den inkluderande staden.
Läs mer: ”Folkets House” blir centrum för internationell integrationsfestival i Malmö
Stadsbyggnadskommunalrådet Märta Stenevi ser det som ett stort erkännande för Malmö att bli handplockade på det sättet och att en jobbmatchning är passande eftersom det inte råder brist på arbetstillfällen i stan.
– Att de ser oss är väldigt roligt. Vi har unika möjligheter här i Malmö och detta är ett erkännande att vi tar vara på de möjligheter som finns. Det här är ett bra sätt att få ut den kunskap och kraft som faktiskt finns här. Det finns arbetstillfällen, men de är dåligt matchade. Detta projekt är ett led för att lösa detta, säger Märta Stenevi.
Jerome Chou från Van Alen presenterade alla samarbetspartners under presskonferensen.Bild: My Östh Gustafsson
Under de tolv dagar festivalen pågår kommer det bjudas på gratis uppträdanden, workshops och diskussioner. Huvudsyftet är att föra samman människor med olika bakgrund och ge dem möjlighet att bygga nätverk och ta hjälp av varandra, oavsett om man är nyanländ eller om man är född i Sverige.
Festivalen kommer hållas i Enskifteshagen i Malmö i en specialdesignad paviljong. Paviljongen är också en del av hela projektet då det hölls en designtävling om hur den temporära mötesplatsen för Malmöborna skulle se ut.
– Vi ville göra något som rättfärdigar Malmö. Staden har en tydlig karaktär och attityd. Det publika rummet har mer spänning här än i Stockholm och Göteborg. Vi ville göra något utmanande som representerar Malmös själ, säger Milad Barosen, vd på Milou Group som står som ägare för paviljongen.
Det var representanter från Milou Group som tillsammans med Arexa, Walter P Moore och Design, Center for Design Research tog fram det vinnande bidraget "Folkets House". Totalt kom det in över 70 förslag i den internationella designtävlingen.
– Designen är utformad för att inrymma så många som möjligt i en flexibel yta, därför ser formen ut som den gör. Den gör ett minimalt avtryck i mitten och sedan spänner bågarna ett skydd runt om i en cirkulär form, säger Milad Barosen.
"Folkets House" blir mötesplats för Opportunity Space Festival i Enskifteshagen den 22 augusti–2 september.
Under presskonferensen presenterades vilka programpunkter som veckan i dagsläget har inplanerade. Martin Nihlgård är Sverigechef på Individuell människohjälp som är en av arrangörerna har dörrarna öppna för fler programpunkter:
– Det finns plats. Vi vill ha en så bra blandning som möjligt.
På festivalen kommer man bland annat kunna gå på tipspromenad, sjunga karaoke, träffa en jobbcoach och nätverka med flera olika organisationer.
– Det här är nog unikt för Malmö. Det är ett fantastiskt samarbete mellan företag, organisationer och civilsamhället, säger Martin Nihlgård.
Gå till toppen