Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Avgångskrav mot M-ledaren – som tar till sig

Moderaterna bävar inför ett fruktat ras i SCB:s stora partisympatiundersökning och partiledaren Anna Kinberg Batra möts av missnöje. Nu kommer avgångskraven helt öppet – och enligt partisekreteraren Tomas Tobé är hon redo att lyssna på belackarna.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé kallar läget i partiet för "allvarligt". Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
– Anna Kinberg Batra är redo att ta till sig av den kritik som finns, säger Tobé till SVT:s Aktuellt, som också uppger att han har daglig kontakt med partiledaren.
Han tycker att Kinberg Batra – som är på väg hem från en resa i USA – är en bra partiledare, och en bra kommunikatör men också att det finns förbättringspotential.
Tobé säger att det är viktigt att M nu börjar prata politik, samlar Alliansen och inte går in på personfrågor.
Christian Gustavsson, partistyrelseledamot och ordförande för Moderaterna i Östergötland, var den som stod för det första öppna kravet på Kinberg Batras avgång.
– Man kan vara en fantastiskt bra människa och en skicklig politiker, men man kan ändå vara på fel plats. Just nu är Anna på fel plats, säger Gustavsson till Corren.
Enligt Gustavsson är det uppenbart att det inte längre fungerar. Han säger att hans lojalitet måste ligga hos partiet som helhet.
– Just nu mår inte partiet bra.
Tobé säger att partiets läge är "allvarligt" och att en "frustration" ligger bakom avgångskraven.
M är sedan lång tid inne i en negativ spiral och behöver en "game changer", säger statsvetaren Tommy Möller. Men om byte av partiledare är det som hjälper är osäkert.
– Om det nu är så att man vill byta partiledare så tänker man väl att det i alla fall inte kan bli sämre. Om det fungerar vet man ju inte.
Lars-Ingvar Ljungman är ordförande för Moderaterna i Skåne. Han var också ordförande i den valberedning som föreslog Kinberg Batra som Fredrik Reinfeldts efterträdare.
– Vi måste sluta hålla på med internt krypskytte mot varandra. Fokus måste vara att diskutera politiken och dess innehåll, säger Ljungman till TT om de som nu sprider anonymt missnöje och pratar om att det är dags för byte.
Att diskussionen nu förs om partiledarens vara är "lika tråkigt som det är förödande", enligt Ljungman.
Moderata ungdomsförbundet kallar till extra telefonmöten med förbundsstyrelsen och ordföranden i distrikten. Men enligt William Elofsson, pressekreterare i Muf, handlar det inte om att ta ställning till om Muf anser att partiledaren ska avgå eller stanna. Det är mer en avstämning för att diskutera det tuffa läget för moderpartiet.
Ljungman förstår att moderater är pressade av dåliga opinionssiffror. Partiet räknar med att SCB:s halvårsvisa stora mätning, som kommer på torsdagen, ska bekräfta ett "katastrofläge".
– Men man gör det väldigt lätt för sig om man lägger skulden på en enda person. Det är många som borde rannsaka sig själva för vad vi gjort och inte gjort för att hamna i den här situationen, säger Ljungman.
Han misstänker också att snöda, personliga intressen ligger bakom kritiken mot partiledaren.
– Jag tolkar en del av det som att man är rädd om sina egna uppdrag, sin riksdagsplats eller kommunalrådsplats och då gör man det väldigt enkelt för sig genom att lägga över all skuld på någon annan.
Han säger att det skånska perspektivet är att man inte är nöjd med opinionsmätningarna.
– Men det finns inga krav, från ett skånskt perspektiv, att partiledaren ska avgå, säger Ljungman och pekar ut centrum för sådana tankar till Stockholmsområdet.
Ingen av de två förbundsordförandena i Stockholm vill kommentera Ljungmans kritik när TT söker dem.
Fakta

Senaste SCB-mätningen

SCB:s partisympatiundersökning görs två gånger om året.

I den senaste, från november förra året, fick Moderaterna ett stöd på 22,8 procent.

Förväntningarna nu är mycket lägre ställda. Under senvinter och vår har M tappat mycket i de återkommande mätningar som opinionsinstituten gör och har legat kring 17 procent.

Källa: SCB, Novus

Gå till toppen