Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mästarcentern klar för Lunds VK: "Erfarenhet som vi saknat"

En av mästarlagets stjärnor är klar för Lunds VK inför nästa säsong. – Hon har den typ av erfarenhet som vi saknade i årets lag, säger sportchefen Linus Oscarsson om nyförvärvet Julia Axelsson Svärd.

Julia Axelsson Svärd, nyförvärv i Lunds VK.Bild: AVDO BILKANOVIC
Lunds VK:s damlag slutade 8:a i år och åkte ut mot svenska mästarna Engelholm i SM-kvartsfinalen. Nu vill klubben flytta fram sin position och bli ett etablerat elitserielag.
Den nya truppen håller på att byggas med lokal karaktär. Egenproducerat blandas med värvningar från bland annat svenska mästarna. Senaste tillskotten är Linn Abrahamsson och Julia Axelsson Svärd, båda med Engelholm som senaste klubbadress.
Linn Abrahamsson har närmast haft ett sabbatsår, medan centern Julia Axelsson Svärd var ordinarie i årets mästarlag.
– Hon har den typ av erfarenhet som vi saknade i årets lag. En spelare som kan hjälpa till att ta fram det som kan behövas när det är jämt och en match går in i ett avgörande skede, säger Linus Oscarsson.
21-åriga Julia Axelsson Svärd pluggar i Lund och kombinerar volleybollen med en friidrottssatsning i kula. Klubbytet gör vardagen lättare att få ihop samtidigt som den ger henne en viktigare roll i klubblaget.
– Jag tror att hon blir en mer central spelare hos oss, vilket jag hoppas utvecklar henne ännu mer och att hon får ta ännu större ansvar i spelet, säger Linus Oscarsson som menar att hon passar perfekt in i klubbens filosofi där man vill bygga på svenska spelare och ha en långsiktighet.
– Det är ett uttalat mål att vi bygger laget med inhemska spelare, vilket vi även tror gör svensk volleyboll bättre på sikt. Att få mycket speltid tror vi är avgörande för att de sedan väljer att fortsätta spela fler säsonger, vilket är viktigt för oss som förening eftersom vi gillar att få en helhet. Att plocka in utländska proffs en säsong kan ge ett SM-guld, men vi tror kontinuitet ger fler goda effekter, säger Linus Oscarsson
Han är optimistisk inför den kommande säsongen även om det fortfarande förs kontraktsdiskussioner med årets nyckelspelare.
Kommande året kliver även Lunds herrlag upp i elitserien och där är man fortfarande bara i början av truppsammansättningen. Ny herrtränare är ännu inte klar.
– När det är löst blir det säkert enklare att locka hit spelare också. Vi jobbar på flera fronter just nu, säger Linus Oscarsson.
Gå till toppen