Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljonsatsning på e-sport i Malmö – ska skapa skolmästerskap, jämlikhet och integration

Malmös spelintresserade ungdomar har anledning att jubla ikväll. Föreningen Malmö e-sport får 8,7 miljoner kronor från Arvsfonden för att utveckla projektet Digital Social Fritid som ska jobba med jämlikhet, nyanlända och skapa ett skolmästerskap för e-sport i gymnasiet i Malmö. "Projektet är något av det största som hänt svensk e-sport", säger Svenska e-sportförbundet.

Bild: Joel Andersson
Den ideella föreningen Malmö e-sport arbetar för att göra e-sporten meningsfull och givande för alla grupper i samhället. i det ligger att bygga en mer inkluderande attityd inom e-sporten. Föreningen har en lokal på Mitt Möllan i Malmö och har cirka 200 medlemmar.
Nu har Arvsfonden sagt givit föreningen 8,7 miljoner kronor för att genomföra projektet Digital Social Fritid som är uppdelat i tre olika satsningar. En del handlar om att främja jämlikhet inom e-sporten. En annan handlar om att understödja integration för nyanlända och ungdomar i olika stadsdelar i Malmö. Den tredje delen går ut på att skapa ett skolmästerskap i e-sport på gymnasiet.
– Nu kommer vi att kunna fortsätta tillgängliggöra e-sporten för Malmös unga samtidigt som vi kan mångdubbla våra insatser för inkludering och mångfald, säger Chris Jonasson, ordförande i Malmö e-sport, i ett pressmeddelande.
Chris Jonasson.Bild: Julia Jacobsson Spelens hus Malmö
Alexander Hallberg, förbundsordförande i Svenska e-sportförbundet, är betydligt mer storslagen i sitt uttalande.
– Jag tappade nästan telefonen av glädje när jag nåddes av beskedet att vår förening Malmö e-sport fått sin ansökan godkänd. Projektet är något av det största som hänt svensk e-sport, säger Alexander Hallberg i pressmeddelandet.
Fem personer kommer att anställas för att leda projektet.
Håll koll på Malmös spelvärld – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen