Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ölbloggen

Resterna från öltillverkningen blir pizza

Kan kossor och svin äta det så kan väl vi?

Foto: Carlsberg Sverige.
Vi känner det som djurfoder: drav. Men nu ska det bli människoföda också. Spendrups samarbetar med Stockholmspizzerian 800 Grader i Stockholm, och tillverkar pizza baserad på denna restprodukt. Vill du inte dricka Norrlands Guld så kanske du åtminstone kan tänka dig en slice av pizzan?
Drav är det som blivit över när bryggaren utvunnit så mycket stärkelse och sockerarter hen kan ur mäsken, silat vätskan och fått sin vört. Den brukar säljas billigt till bönderna som utfordrar svin och nötkreatur med den. Den är fortfarande näringsrik, och den har givetvis ingen alkohol.
Öl kallas ibland "flytande bröd", och det är inte orimligt – ingredienserna är desamma: spannmål, vatten, jäst och kryddor. Draven, och för den delen vörten, har dock inte tillsatts jäst eller kryddor (humle). Det kommer senare.
Foto: Spendrups.
Pizzabagaren på 800 Grader gör likadant: tillsätter jäst och kryddor. Ja, och så blandar han draven med vetemjöl; proportionerna är en tredjedel drav som utvunnits ur krossad rågmalt, två tredjedelar vete. Påminner om proportionerna i en belgisk witbier som Hoegaarden.
Pizzan serveras också på musikfestivalerna Way Out West och Popaganda i sommar.
Gå till toppen