Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Särskolelever på Vipan fixar eget studentflak

"Vi vill också åka flak", sa Caroline Lindstrand till sin mamma. Den 12 juni bryter studenterna på Gymnasiesärskolan ny mark – och banar kanske väg för en ny tradition.

Klasskompisarna Caroline Lindstrand, Andreas Haapanen och Niklas Ekström får ett litet studentflak fixat av Andreas Lindoff och Jan Lindoff. Jan Lindoff ska ta av taket på hästtransporten och köra det med en veterantraktor från 1969.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det var inga problem för Eva Lindstrand att hitta sin äldsta dotters studentflak på Vipan för två år sedan.
– Hon sa: "mamma, du kommer att se oss", berättar Eva Lindstrand om den stora pimpade lastbilen med flak som körde den nybakade studenten då.
Men för yngre dottern Caroline Lindstrand, som ska springa ut i år, har det inte varit lika självklart att det blir flakskjuts på stan efter studentutsläppet. Den traditionen finns inte på Gymnasiesärskolan på Vipan där hon går.
– Det är ju något som eleverna ordnar själva. Och en del av eleverna har handikapp som gör att de inte kan åka på flak, säger Eva Lindstrand.
Men i Caroline Lindstrands klass har diskussionen väckts. Klasskompisarna Andreas Haapanen och Niklas Ekström har varit särskilt drivande.
– Det var väl i februari eller mars som de sa att de ville åka flak. Jag skrev ett brev till skolan för att få svar från alla föräldrar om deras barn fick åka med, säger Eva Lindstrand.
Sju av tretton elever på programmet var med på tåget. Men så gällde det att hitta ett släp också.
Eva Lindstrand började ringa runt till lantbrukare och lastbilscentraler och fick till slut napp hos Andreas och Jan Lindoff på Lunds grusterminal. De hade inga lastbilar med flak kvar att hyra ut, men när hon berättade att de inte var så många som skulle åka med fick de en idé.
– De sa: "vi har en gammal hästtransport som vi kan göra om till ett släp", berättar Eva Lindstrand.
Och nu står hon och de blivande studenterna och betraktar hästtransporten i Nöbbelöv, som om någon vecka ska köra dem i ett segervarv kring Lund. Taket ska skäras bort så att det blir ett öppet släp som är minst 1,10 högt, enligt regeln för studentflak. Det ska finnas klocka och snöre för kontakt mellan förare och passagerare och två syskon till studenterna ska följa med som flakvärdar.
Gänget som fixar Gymnasiesärskolans studentsläp: Andreas Lindoff, Eva Lindstrand, Andreas Haapanen, Niklas Ekström och Caroline Lindstrand. "Har man ordnat det en gång kan man kanske inspirera andra" säger Eva Lindstrand.Bild: Ingemar D Kristiansen
Caroline Lindstrand tittar in i släpet med sina klasskompisar.
Vad ska bli roligast med att åka studentflak?
– Att sjunga och dansa och skrika och jubla, säger Niklas Ekström.
Vad ska ni sjunga?
– Studentsången, säger Caroline Lindstrand.
När flaket är klart ska det pyntas med ris, flaggor och lakan med banderollen FÅIP 4 (fyraåriga individuella programmet).
– Det ska bli mycket spännande, säger Andreas Haapanen om åkturen efter utspringet den 12 juni.
Niklas Ekström:
– Jag hoppas det blir soligt. Det måste det vara!
Gå till toppen