Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sjubarnspappan antas vara död – misstänkt får fyra års fängelse för misshandel

Åklagaren siktade på ett mycket långt fängelsestraff för människorov av den försvunne sjubarnspappan i Malmö.
I dag meddelar tingsrätten att den åtalade mannen bara döms till fyra års fängelse för synnerligen grov misshandel.
Svar om vart sjubarnspappan har tagit vägen saknas.

Viktigaste beviset mot 52-åringen låg i hans bil: En pärm där polisen hittat den nu dömdes fingeravtryck avsatt i sjubarnspappans blod. Pärmen var ett prospekt för den bostadsrätt som tros vara motivet bakom försvinnandet.Bild: Polisen
Det är en 52-årig vän till sjubarnspappan som polis och åklagare misstänker ligger bakom sjubarnspappans försvinnande – och död.
Läs också Försvunne sjubarnspappan: likheter med tidigare försvinnande
Men eftersom kroppen inte har hittats kunde åklagaren inte åtala för mord. Mannen åtalades för människorov, som också har livstids fängelse i straffskalan.
I dag onsdag avslutades rättegången och tingsrätten underkände åtalet om människorov.
– Det finns det ingen utredning om, säger rättens ordförande Kristina Andersson till Sydsvenskan.
Utredningen visar istället att sjubarnspappan av allt att döma åkt med 52-åringen frivilligt från sitt hem i Malmö, i 52-åringens bil, den 22 juni 2016. Det var inget konstigt – de två var vänner.
Men enligt åklagaren var 52-åringen pressad av ett ekonomiskt åtagande gentemot sjubarnspappan: 52-åringen hade lovat att stå som ägare för en bostadsrätt som sjubarnspappan och hans familj skulle bo i – och skulle även betala handpenningen.
Betalningen var redan försenad.
Sedan 22 juni har ingen sett sjubarnspappan.
Det sista tydliga spåret från sjubarnspappan är den åtalade 52-åringens bil, en Volvo, som hittades två månader senare vid Lundåkra pendlarparkeringen, E6:an.
Läs också Polisen hittade spår i hans bil – nu är 52-åringen häktad för sjubarnspappans försvinnande
I Volvon hittades sjubarnspappans kryckor. Och relativt stora mängder blod vid passagerarsätet.
– Det har varit kraftigt våld, med vapen av något slag, säger rättens ordförande Kristina Andersson.
Och för att knyta 52-åringen till våldet: hans fingeravtryck avsatt i sjubarnspappans blod.
– Det är det absolut avgörande, säger Kristina Andersson.
Fingeravtrycket satt på ett prospekt för bostadsrätten dit sjubarnspappan skulle flytta. Prospektet låg i Volvons bagage.
52-åringen har försökt peka mot en tredje man, en person de den aktuella dagen skulle leta efter för att få pengar till bostadsköpet.
– De uppgifterna tror vi helt enkelt inte på, säger Kristina Andersson.
Enligt 52-åringen ska sjubarnspappan efter en tids letande efter den tredje mannen ha lånat Volvon för att fortsätta på egen hand.
– I korta drag tror vi inte på det heller.
Men lögnerna är inte bevis för människorov. Rätten stannar vid synnerligen grov misshandel, för att ha huggit sjubarnspappan med något okänt vapen.
Rättegången hölls i mitten av april. Sedan dess har 52-åringen genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Resultatet redovisades idag: Han är inte allvarligt psykiskt störd. Därför döms han till fängelse. Fyra års fängelse är minimistraffet för brottet som har upp till tio år i straffskalan.
– Det finns inga försvårande omständigheter, möjligen finns det förmildrande, att det har gått fort – det ser man på blodbildsanalysen, säger Kristina Anderson.
Hade förloppet varit mer utdraget hade blodet varit mer spritt i bilen, enligt den kriminaltekniska analysen.
Tingsrätten övervägde också om 52-åringen skulle dömas för det något mildare brottet grov misshandel. Tingsrättens resonemang har redovisats muntligen. Den skriftliga domen kommer om cirka en vecka.
Gå till toppen