Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Akut brist på bröstmjölk till för tidigt födda i Lund och Malmö

Det finns alltid 30 för tidigt födda barn på sjukhuset i Malmö och Lund som behöver riktig bröstmjölk för att överleva. ”Just nu har vi har ett akut behov av bröstmjölksdonatorer”, säger Marie Hassel, områdeschef på neonatalkliniken SUS.

Sjukhuset efterlyser mammor som ammar barn under tre månader. De kan hjälpa de små barnen som har fötts för tidigt och ligger inlagda på neonatalkliniken i Malmö och Lund.
– Det är inga större mängder man behöver bidra med. Riktigt små barn behöver bara 12 milliliter per dygn för att klara sig. De äter alltså en milliliter varannan timme, berättar Marie Hassel.
Bild: Hasse Holmberg / TT
Det finns barn som bara väger 400 gram och är födda redan i vecka 22. Där är det svårt för mammorna att få igång någon bröstmjölksproduktion det första dygnet när bebisarna måste äta.
– Bröstmjölk är den enda maten som de minsta barnen kan äta. Det finns ingen ersättning att ge som de tolererar. Detta gäller barn som är födda innan vecka 34, säger Marie Hassel.
Det är bara bröstmjölken som finns hos mammor som ammar barn under tre månader som kan doneras. Den innehåller rätt sammansättning av fetter och proteiner.
– Vi söker nu kvinnor som känner att de kan dela med sig och kan ta sig till Lund eller Malmö, säger Marie Hassel.
Om man kan dela med sig ska man höra av sig till kliniken. Därefter får man ta ett blodprov, sedan får man låna pump och utrustning och information om hur man lämnar in mjölken.
Det är oftast bara i början som de för tidigt födda barnen är i behov av bröstmjölk. Så småningom brukar mammans produktion komma igång genom pumpning.
– Det finns 38 platser på neonatal i Malmö och Lund och de är i princip fullbelagda hela tiden. Av dessa behöver cirka 30 för tidigt födda barn donerad bröstmjölk, säger Marie Hassel.
Telefonnummer Malmö: 040-336988 – dygnet runt. Telefonnummer Lund: 046-178438, dagtid, eller 046-178434, kvällstid.
Gå till toppen