Nord & Francke

En stilstudie i Skam

Vad Nooras läppstift och Chris jönsiga huvudbonader berättar om deras rollfigurer.

Sana

Hon gjorde entré som en tuff brud i svarta kläder och sammanbitet ansikte med mörk makeup. Samma uniform har hon burit mer eller mindre genom alla säsonger. Läppstiftsnyanserna har skiftat mellan svart, mörklila, brun och starkt cerise – och någon gång har hennes hijab varit av annan färg – men i de allra flesta scener utstrålar Sana kom inte och mucka med mig.
Det enda som riktigt rått på detta pansar på allvar är känslorna för Yousef. Tanken på att hon kanske kan kombinera sin tro med att bli ihop med en kille hon gillar och ändå behålla sin integritet förändrar henne.
Efter ett par veckor småflirtande via Messenger och framför allt det allvarliga snacket vid basketplanen en kväll är det dags för karaokefesten. Sana har en ljus, kroppsnära polotröja och lätt makeup. Hijaben har förvandlats till en turban, öronen pryds av stora guldringar och hon ler och skrattar nästan konstant.
Men innan kvällen är slut rasar hela hennes värld samman och sedan dess har hijaben varit extra snäv, och makeupen nattsvart.
KÄNSLA: Aldrig fega.
SNO STILEN: Välj sneakers, överdimensionerande byxor och snygga fritidskläder med omsorg. Och skaffa svart bälte i att lägga eyeliner.
/Francke

Noora

Sinnebilden av det förföriskt blonda, kan det skildras bättre än i scenen (avsnitt 6, säsong 4) när Noora drar fingrarna genom sitt skandinaviskt skira hår medan Sana närmar sig henne på skolgården med svärta både runt och i ögonen.
I de här få sekunderna när sprickan mellan de två vännerna blir så smärtsamt skarp: Noora i sin nordiska stramhet, dressad som ett ljust och fräscht hem vid havet med de röda läpparna som accent. Nooras läppar är den blomstrande ljuva pionen en krispig försommardag – och de påminner så tydligt om Kyssen på karaokefesten.
Och där går Sana, i sin svarta hijab med mörka sammanbitna läppar. Ingen av vännerna förstår varför hon drar sig undan från dem. Ingen känner till hennes hjärtesorg, där hon går med blicken rakt på Noora.
snart låg din arm om hans hals, i gullregnens månad.
Den Noora som vi lärt känna som rättrådig feminist som alltid står upp för sina vänner och som alltid har översta knappen knäppt i den vita, välstrukna skjortan, har i säsong 4 också fått stå modell för den svekfulla kvinna som stjäl en annans, blott lånad, för att fortsätta citera Hjalmar Gullberg. I Sanas ögon. För vi vet ju faktiskt bara hennes version än. Hittills har Skam-skaparen Julie Andem lekt med oss tittare just så här: Vi tror att vi ser något, men det finns alltid en underliggande berättelse som kommer att grävas fram innan säsongens slut.
Ytan kan mycket väl bedra. Där står Noora, i all sin vitklädda oskuldsfullhet, och tuggar i sig en gulrot som en annan fresterska.
KÄNSLA: Beige. Obs att hon hade kunnat ha på sig en rutten köttklänning och ändå se ut som en nyutslagen sommardag.
SNO STILEN: För sent. Den är redan stulen av så många att den är för allmän för att kunna göra till din.
/Nord

Chris

Är det lag på att alla som är större än storlek 34-36 på tv ska ha jönsiga huvudbonader och anskrämliga oversized jackor, samt illasittande onesuits med banantryck?
Chris stil är som direkt plockad ur en uppdaterad version av Hannah Horvaths garderob från Girls, bara mindre naket och mer 90-tals-stuk på passform och mönster. Chris lanseras som tjejgängets pajas, ofta med en kjaerlighet på pinne instucken i munnen. Eller så slickar hon njutningsfullt i sig en yoghurt. Också när hon hånglar med sin kufiga kille Kasper gör hon det slafsigt, som på skoj.
Även om Chris stajling är stereotyp, signalerar den också frihet. På gymnasiet, när alla vill göra sig till sitt absolut SNYGGASTE (att någon kallar en slutty är ju en förtäckt komplimang) jobbar hon istället med conversation pieces och galna tryck och mönster. Hon verkar ha kul när hon klär på sig, och har en egen, personlig stil istället för att gömma sig bakom plagg tagna från guider med imperativet "hitta plaggen som gör dig mer attraktiv för killarna”.
Men om hennes innersta vet vi inget. Bakom detta pansar av sorglöshet och kulörta jackor finns troligen en skörhet och ett allvar som vi inte kommer åt.
KÄNSLA: Vi kommer alltid älska att hon klädde ut sig till en ”OB Fleur, førdi du blør” på halloweenfesten i säsong 1.
SNO STILEN: Leta upp en 90-tals-fleecejacka i ravemönster och köp en propellerkeps.
/Nord

Even

En James Dean för 2010-talet, en tidlös posterboy som samtliga tittare kan sjunka in i och antingen förälska sig i eller identifiera sig med. Kanske både och.
Medan de flesta av de andra killarna hasar runt i nån slags fritidsuniform så har Even sitt ständiga attribut, jeansjackan. Och den lever sitt eget liv, har en uppgift förutom att vara ett skal över luvjackan. Liksom Sana har sin rustning, har Even sin.
Han hade den första gången Isak såg honom. Då hade han bytt skola för att, visade det sig, få en omstart. Jackan var på i så gott som varje scen fram till neonpartyt i kollektivet då Even för första gången närmade sig Isak på allvar. Då kom han till festen med jackan slängd över axeln (se bild nedan). Han ville inte längre dölja att han var intresserad av Isak. Senare åkte jackan på igen, när han inte vågade berätta att han var bipolär.
I nya säsongens tredje avsnitt kom en orolig Even fram till Sana i skolan och var orolig för att Isak och hon hade pratat om hans förflutna: jackan på (bild ovan).
Denna jackteori kan man fördjupa sig i om man har lust – eller strunta i den. För man kan lika gärna se det som att när vi om kanske tjugo år tittar på serien så kommer vissa rollfigurers stil att verka hopplöst daterad medan Even går omkring med sitt omsorgsfullt fixade hår, som en blandning av härochnu och nostalgitripp, och bara ÄR.
KÄNSLA: Som nedstigen direkt från bioduken.
SNO STILEN: Tyvärr. Antingen har man det, eller inte.
/Francke

Yousef

KÄNSLA: Ska man kunna titta under lugg och spela svår krävs hårtestar som dessa.
SNO STILEN: Slit loss propellern från Chris keps, färga den svart och sätt den bak och fram. Skaffa ett storpack vita T-tröjor.

Pepsi-Max-gänget

KÄNSLA: Stå inte ut, för allt i världen!
SNO STILEN: Bege dig till närmaste kedja och botanisera i basutbudet.

Mahdi

KÄNSLA: Elitspelare på ferie.
SNO STILEN: Klä dig i jackor från prestigelag som Paris Saint-Germaine och skaffa en cool keps.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen