Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

M sluter led men kräver snabb bättring

Moderaterna sluter, nästan, leden men kräver hårdsatsning på Alliansen och bort från SD. Anna Kinberg Batra får en frist att vända opinionsraset, bättre förklara politiken och göra omtag.

Anna Kinberg Batra (M) får stöd av Muf - tills vidare. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Ordförande för Moderaterna i Östergötland, Christian Gustavsson, är mycket bekymrad över SCB-mätningen och står kvar vid sitt krav på Kinberg Batras avgång.
– Det förefaller som att det går en lättnadens suck genom mitt parti just nu för 18,1 procent, och det är jag ganska bekymrad över, säger Gustavsson och tillägger:
– Det här är ett jättedåligt resultat för Moderaterna, och det måste man inse. Om man inte gör det, så är risken att man om ett halvår kommer att tycka att 18 procent är en fantastisk drömgräns, säger Gustavsson.
Men viktiga aktörer som M i Stockholms stad och län och Muf ansluter sig till, bland andra, länsförbunden i Skåne och Västra Götaland som uttalat fortsatt förtroende för Kinberg Batra. Men krav på bättring och varningar om kort om tid läggs in.
– Just nu har vi förtroende för Anna Kinberg Batra, men det är villkorat med att man gör förändringar, säger Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa.
Han vill se en översyn av politik och kommunikation och byte av talespersoner och tjänstemän i staben centralt – "laget i stort".
Under de senaste dagarna har trycket ökat på moderatledaren, som själv är på väg hem efter en utlandsresa. Men i morgon ska hon vara tillgänglig för intervjuer vid en pressträff.
Anonyma avgångskrav och bred kritik har framförts. De närmaste veckorna ska hon ut i offentligheten flera gånger, bland annat vid sitt tal på nationaldagen samt i partiledardebatten i riksdagen. Trycket på att leverera något som kan ge hopp om vändning blir hårt.
Häromdagen ville M i Stockholms stad inte kommentera krisen, men i dag säger ordförande Joakim Larsson:
– Anna har mitt förtroende, därför att Anna är en person som står för de humanistiska värderingar som behövs i dagens samhälle.
Men han säger att partiledningen, inklusive Kinberg Batra, måste bli bättre på att berätta om sin politik.
– Hon måste bli bättre på detta, men hela partiet måste förstå att väljarna vill se vad vi vill med Sverige, säger Joakim Larsson som vill se mer Alliansutspel.
Det vill också Kjell Jansson, ordförande för M i Stockholms län. Han säger att partiledarens utspel om samtal med SD har skadat M.
– Det är en riktig förlustfråga för oss och det var olyckligt det utspelet och dåligt kommunicerat och inte förankrat, säger Jansson.
TT: Vilket besked vill du se från partiledningen?
– Jag tycker att man ska vara tydlig med att vi jobbar stenhårt för en borgerlig allians och att vi vill sy hop politiken med de andra borgerliga partierna och ett alternativ till det rödgröna styret, säger Jansson.
Han har fortsatt förtroende för partiledaren, säger att något måste hända snart men vill inte tidsbestämma fristen.
– Jag har ingen klocka på det, men jag får verkligen hoppas att vi bottnat i opinionen nu och att det kan vända upp och då måste det ske förändringar ganska snart.
Gå till toppen