Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nioårig flicka får 30 000 i skadestånd för upprepad mobbning vid Malmöskola

Barn- och elevombudet begär att Malmö stad ska betala 30 000 kronor i skadestånd till en nu nioårig flicka som utsatts för upprepade kränkningar och mobbning på Rörsjöskolan. ”Jag har mått så illa”, har flickan berättat för Sydsvenskan.

Flickan utsattes för upprepade kränkningar på Rörsjöskolan.Bild: Mårten Svemark
Sydsvenskan berättade i april att kränkningsanmälningarna på Malmös skolor har ökat kraftigt, från 1 503 under hela fjolåret till 1 142 till början av april i år.
En av anmälningarna gäller en nu nioårig flicka.
När Sydsvenskan träffade flickan tidigare i våras var hon sjukskriven från skolan. Hennes mamma berättade att flickan i flera år har blivit mobbad, kränkt, hotad till livet och slagen i skolan.
Läs också Över 1 100 kränkningsanmälningar på Malmös skolor bara i år: 9-årig flicka sjukskriven från skolan
– Min dotter har sagt att hon känner sig som i ett fängelse, berättade mamman.
Sjukskrivningen inleddes efter att läkare konstaterat magkatarr hos flickan.
– När jag har varit i skolan har jag inte sett någon mening med att leva, sa flickan till Sydsvenskan.
Nu har Barn- och elevombudet, Beo, vid Skolinspektionen granskat ärendet och fattat beslut.
Beo begär att Malmö stad ska betala ett skadestånd på 30 000 kronor till flickan. 20 000 kronor för kränkningar och 10 000 kronor för sveda och värk.
”Kränkningarna har delvis varit av allvarlig art med inslag av våld och hot om våld, samt även innefattat förnedrande inslag”, skriver Barn- och elevombudet i sitt beslut.
Beo har också skrivit ett föreläggande mot Malmö stad, som måste vidta åtgärder så att kränkningarna inte upprepas.
Skolanställda är skyldiga att anmäla misstänkta kränkningar mot elever (se fakta).
Förra året fick Barn- och elevombudet 1 869 kränkningsanmälningar. 58 gånger tog myndigheten, som i det här fallet, beslut att begära skadestånd. Ett tidigare omskrivet exempel i Malmö gäller en pojke som tejpades fast utanför Sundsbroskolan i Bunkeflostrand. Den pojken beviljades ett skadestånd på 87 500 kronor från Malmö stad.
Den nioåriga flickan går inte längre kvar på Rörsjöskolan.
Senast den 19 juni måste Malmö stad svara på om skadeståndet accepteras. Annars kan kränkningsskadeståndet lyftas för avgörande i domstol.
– Våra jurister läser det här för att komma fram till ett ställningstagande. Vi vill se att rätt juridisk bedömning har gjorts utifrån underlaget, säger Malmö stads utbildningschef Ingrid Sundström-Stokbro.
Det flickan har tvingats utstå är väl fullständigt förfärligt?
– Vi ifrågasätter inte flickans upplevelse. Ingen flicka eller pojke ska uppleva det här.
Men ändå har det hänt?
– Det har varit goda lärare och skolledning på plats. Man har agerat och gjort det man ska, men legat efter med dokumentationen. Flickans upplevelse ifrågasätter vi inte.
Fakta

Skolkränkningar är olagliga

Skollagen 6 kap 10 §

En lärare, förskollärare eller annan personal som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till förskolechefen eller rektorn. En förskolechef eller rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden.

Barn- och elevombudet, Beo, har information om vad barn och unga kan göra om de upplever att de utsatts för kränkande behandling i förskolan och skolan.

Gå till toppen