Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Patienter hamnar i kläm med hårdare sjukregler

Sjukdom går ofta hand i hand med ekonomiska problem, skriver Staffan Lingärde.Bild: Ole Gunnar Onsøien
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Vår socialförsäkringsminister Annika Strandhäll uttrycker glädje över att sjukpenningtalet nu sjunker. Visserligen endast med 0,1 procent, men ändå! ”Det visar att regeringens politik verkligen har fungerat!”
Förklaringarna är tre, enligt Försäkringskassans generaldirektör, Ann-Marie Begler:
Försäkringskassan har skärpt sina kontroller av de sjukskrivna.
Arbetsgivarna arbetar bättre med att förebygga och få tillbaka sjukskrivna i arbete.
Färre blir sjukskrivna från hälso- och sjukvårdens sida.
Stämmer detta?
Att arbetsgivarna arbetar bättre med förebyggande åtgärder och rehabilitering. Vad finns det för belägg för det?
Själv har jag arbetat som distriktsläkare i trettio år i Skåne och haft landstinget och Region Skåne som arbetsgivare.
Min arbetsgivares sjukdomsförebyggande arbete och rehabiliteringsarbete har inte imponerat stort på mig. Det sista decenniets kraftiga ökning av utmattningsdiagnoser hos anställda i vården talar väl också sitt tydliga språk.
Att Försäkringskassan skärpt sina kontroller är väl ett annat sätt att säga att fler sjukskrivningar av landets läkare underkänts.
Det vill säga att Försäkringskassans handläggare, som både saknar läkarens medicinska kompetens och i motsats till honom eller henne sällan träffat patienten, bättre kan bedöma patientens arbetsförmåga.
Många som förvägrats sjukskrivning tvingas tillbaka till jobbet. Ibland går det nog bra och ibland går det illa – sjukdomstillståndet förvärras.
En del säger upp sig. Man får klara ekonomin på annat sätt. Kanske finns det sparade pengar, kanske släktingar och vänner kan hjälpa tillfälligt. Förtida pension är ett alternativ.
Den dystra sanningen är att de som drabbats av sjukdom med underkänd sjukskrivning även får den extra belastning som en ekonomisk kris innebär. Obetalda räkningar, kontakt med kronofogden, diskussioner med socialen om försörjningsstöd gör inte att livskvaliteten ökar.
Min poäng i detta är att en delförklaring till det sjunkande sjukpenningstalet är att en del som borde blivit sjukskrivna inte blivit det.
I motsats till Annika Strandhäll och Ann-Marie Begler känner jag ingen större glädje över det.

Staffan Lingärde

Pensionerad distriktsläkare
Gå till toppen