Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ska ta reda på varför sjuksköterskor slutar

Forskarna ska bland annat göra en enkätundersökning bland sjuksköterskor och socionomer. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson / TT
Varför väljer sjuksköterskor och socionomer oftare än andra jämförbara yrkesgrupper att byta jobb eller lämna yrket helt? Svaret på det ska forskare vid Lunds universitet och Malmö högskola försöka ta reda på, rapporterar P4 Malmöhus.
Under tre år ska projektet, som kallas "Sorti och protest" pågå. Genom intervjuer, observationer och en enkät ska forskarna undersöka på vilket sätt sjuksköterskor och socionomer lämnar sina yrken. Enligt Rebecca Selberg, biträdande lektor i genusvetenskap vid Lunds universitet och studiens ledare, börjar man se andra varningstecken förutom det att människor med dessa yrken oftare byter arbetsplats eller karriär.
– Det är att sjuksköterskor säger upp sig i protest och i grupp ibland. Det säger att det är något slags kommunikation som inte funkar, att man hellre lämnar än stannar kvar för att man inte tolererar villkoren. Då måste vi börja förstå vad som händer och förändra det, säger hon.
Gå till toppen