Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moderatledaren petar Beatrice Ask

Efter kritiken och kraven på avgång byter nu en självkritisk Anna Kinberg Batra (M) ut nyckelpersoner i partiet. Beatrice Ask petas som rättspolitisk talesperson och Tomas Tobé som partisekreterare.

– Jag är i en förtroendekris och vi som parti är det, säger moderatledaren.
Bild: Stina Stjernkvist/TT
På frågan om orsaken till raset i opinionen, som tog fart efter beskedet i januari om att öppna upp för samtal med SD, anger hon otydligheten.
– Vi har ju fått kritik för att vara otydliga, både jag och vi som parti. Det är väl inte så konstigt att vi som parti har fått den kritiken när vi har omprövat på flera områden, det tar tid innan det är tydligt vad vi står för nu. Och jag har inte varit tillräckligt skarp i min roll, som jag tycker att jag ska vara, säger Kinberg Batra.
Men hon är inte ångerfull när det gäller den omstridda signalen om Sverigedemokraterna utan upprepar beskedet att man bör tala med alla partier i riksdagen.
Partiet ska nu ta sig ur krisen genom att "växla upp" på ett antal områden. Det handlar om jobbfrågan, tryggheten och Allianssamarbetet. Här kom moderatledaren inte med några nyheter.
Däremot blir det personförändringar i partiet. Förra justitieministern Beatrice Ask (M) blir av med jobbet som rättspolitiskt talesperson, och partisekreteraren Tomas Tobé får lämna som partisekreterare. Någon kritik mot någon av dessa ville Kinberg Batra inte vädra. Skälet som angavs var i stället att Tobé ska ta det politiska ansvaret utåt för det arbete som han lett internt för att utveckla. Ask ska få något nytt, oklart vad.
Men trots de snälla orden om både Ask och Tobé, går det inte att tolka på annat sätt än att partiledaren inte varit nöjd med deras arbete hittills.
Till dess att en ny partisekreterare, som också blir "valgeneral", har utsetts kommer vice partisekreterare Anders Edholm vara tillförordnad partisekreterare.
Fler personförändringar inom partiledningen kan behövas enligt Kinberg Batra.
– Jag är beredd att göra det som krävs för att vi ska komma starkare ur det här, säger hon.
Det var i kölvattnet av den stora SCB:s partisympatiundersökning som presenterades i torsdags som partiet höll en presskonferens. Undersökningen visade på ett opinionsras på nästan fem procentenheter på ett halvår för Moderaterna – en period som politiskt präglats av beskedet från Moderatledaren i januari om att hon kunde tänka sig öppna för samtal med Sverigedemokraterna.
Det snabbt vikande väljarstödet har lett till avgångskrav mot Anna Kinberg Batra från Moderaterna i Östergötland. Ordförande Christian Gustavsson, som också sitter i partistyrelsen, kräver öppet att hon avgår.
– Våra interna diskussioner föredrar jag att ha internt. Men jag tänker visa att kritikerna har fel, säger Kinberg Batra.
Partiet i stort, med M i Stockholms stad, länsförbunden i Skåne och Västergötland samt Moderaternas ungdomsförbund, står trots väljarflykten bakom den sittande partiledaren – om än villkorat av ett snabbt omtag med en hårdsatsning på Alliansen som regeringsalternativ och steg bort från SD-spåret.
Gå till toppen