Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Näringsministern tror på ökad digitalisering i kampen mot bolagsbedragare

Näringsminister Mikael Damberg (S) är nöjd med Bolagsverkets åtgärder hittills efter HD och Sydsvenskans avslöjande om hur lätt det är att kapa ett bolag. Han välkomnar också mer digitalisering och utesluter inte lagändringar.

Efter att HD och Sydsvenskan visat hur enkelt man kan kapa ett aktiebolag på myndighetssajten verksamt.se reagerade näringsminister Mikael Damberg (S) och kallade Bolagsverkets ledning till ett möte.
Näringsminister Mikael Damberg (S) tycker att det är rimligt att också företagarna agerar: "Man måste ju förstå att i dag kan systemet utnyttjas väldigt enkelt och då har man också ett ansvar för att skydda sig själv". (Arkivbild).Bild: Pavel Koubek/TT
På mötet deltog tjänstemän från närings- finans- och justitiedepartementen. De fick bland annat information om den åtgärd som Bolagsverket införde direkt efter vår granskning: en fördröjning av e-tjänsten som innebär att det tar två arbetsdagar innan en ändring av en styrelse registreras. Detta för att ge företagare en chans att hinna reagera om något är fel.
Räcker detta?
– Nej, men det är väl bra att Bolagsverket har reagerat på det här problemet snabbt, säger näringsminister Mikael Damberg.
Läs mer: Så enkelt kapade vi ett bolag
– Det jag tycker är bra är att Bolagsverket både agerat nu, och att det blivit en offentlig diskussion som gör att företagare redan idag kan skydda sig genom att anmäla till exempel e-postadress till Bolagsverket. För då är det möjligt att hindra sådana här kapningar på ett helt annat sätt än många företagare vet, säger Mikael Damberg.
Han är positiv till en fortsatt digitalisering av bolagstjänster.
– Digitalisering tror jag är vägen framåt på lite mellanlång sikt.
Om till exempel nya företag registreras digitalt kan man redan från början koppla både e-legitimation och e-post till det specifika företaget.
– Det blir också lättare för polis och andra myndigheter som vill komma åt den här brottsligheten att söka och se samband i systemet, säger Mikael Damberg.
Den bolagskapning vi gjorde var med e-legitimation. Ser du några risker i att ytterligare digitalisering skapar ytterligare möjligheter för bedragare?
– Jag tror att risken är mycket större idag med en blandning av papper och digitalt, där det inte finns krav på att man måste registrera kontaktpersoner i systemet.
Läs mer: Thomas Frostberg: Obehöriga ska inte kunna ta över bolag
På mötet diskuterades även en eventuell ändring av lagstiftning, något som näringsministern inte utesluter. Men han vill invänta vad Bolagsverket kommer fram till.
Enligt nuvarande lagstiftning blir en styrelseledamot behörig och kan företräda bolaget redan när anmälan kommit in till Bolagsverket. Görs det på nätet sker det direkt. Det som nu diskuteras är om en styrelse ska bli behörig först när ändringen registreras. Det skulle enligt Bolagsverket göra det ännu svårare för kapare än den nämnda tvådagarsfördröjning som redan har införts.
– Men om man ändrar till registreringstidpunkten måste man också titta på vem som ska få anmäla. Logiskt sett kan det se ut att vara den gamla styrelsen, eftersom den nya styrelsen inte är behörig. Men det kan bli praktiska svårigheter. Inte minst då den gamla styrelsen kanske har sålt bolaget och inte har någon intresse av att anmäla en ändring eller om de tidigare styrelseledamöterna är avlidna, säger Elisabeth Lagerqvist, tillförordnad chefsjurist.
Trots det lutar Bolagsverket åt att registreringstidpunkten vore att föredra.
– Då kan en kapare i vart fall inte agera bara genom att komma in med en anmälan, säger Elisabeth Lagerqvist.
Nu väntar noggranna utredningar. Om lagen ska ändras kan det ta flera år, eftersom en ändring skulle påverka många parter.
Inga Otmalm, tillförordnad generaldirektör på Bolagsverket, uppmanar alla företagare att anmäla sig till den säkra digitala myndighetsbrevlådan Mina meddelanden.Bild: ffaphoto.com
Under tiden ska Bolagsverket bland annat satsa på att informera bättre. Tillförordnade generaldirektören Inga Otmalm uppmanar igen alla företagare att anmäla sig till den säkra digitala myndighetsbrevlådan Mina meddelanden. Dit kan man få en avisering varje gång någon ändring som rör bolaget lämnats in till Bolagsverket.
– Det, i kombination med att vi nu gått in och gjort en fördröjning i vår e-tjänst så att det inte går så snabbt att man inte hinner reagera, tror vi är en väldig höjning av säkerheten.
Fakta

Så skyddar du ditt bolag

Se till att du får meddelande om något händer i ditt bolag. Registrera en e-postadress och få ett mejl varje gång ett nytt ärende diarieförs hos Bolagsverket. Det ger inget skydd mot kapning, men du kan reagera snabbare om något händer utan din vetskap. Det är gratis och görs hos Bolagsverket eller på verksamt.se.

Du kan också skaffa en säker digital brevlåda, Mina meddelanden, och få aviseringarna dit.

Blir du kapad, polisanmäl.

Läs mer: Så styrde hackarna om miljoner till Skåne
Gå till toppen