Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya festivaler, queerklubb och Kalla kriget-disco på Moriskan i sommar

Festivalerna The Bridge och Backyard Sessions startar, en ny queerklubb skapas, The Conference flyttar in och en annan nykomling satsar på hits från 60– till 90-tal. Dygnet Runt guidar er till sommaren på Moriskan i Folkets park i Malmö.

Längst bak: Albin Ganovic (Malmö Pride). Bakersta raden: Essa Sock (Moriskan Klubb). Johann Bjarnason (Moriskan). Alex Esser (Backyard Sessions). Rasmus Jonason (Backyard Sessions). Arvid Laban Falk (The Conference). Josef Hoffert (Roquefort och Die Mauer). Toju Jemide (Spit Spot). Ibbe Ceesay (Moriskan). Angelica Mäkelä Sandberg (skymd, Malmö Pride). Michael Wilken (Klubb Living). Niclas Forsström (Klubb Living). Mellanraden: Fatima Masri (Moriskan Klubb). Simeon George (Moriskan Klubb). Ellen Arthina (No Time For Us och S.O.A.P). Hussni Aziz (Moriskan Klubb). Emma Pettersson (Indie Indie Super Klubb). Fanny Ericsson (The Conference). Georg Åhrström (The Bridge). Elinor Valfridsson (Backyard Sessions). Theodora Nikitidis (The Bridge). Ranya Asadi (Queercation). Evangelina Nicola Zora (Queercation). Mimmi Ohlsson (Klubb Beyond), Josefa Berg (Klubb Beyond). Linn Rasmusson (Klubb Beyond). Johan Malm (Reggae Scorcher). Grant Purdy (Vi som älskar 90-talet). Taaz Hersi (Moriskan Klubb). Tomas Lundberg (Reggae Scorcher). Främre raden: Felix Möller (Moriskan). Vanessa Marko (Moriskan och Nattstad). Moa Redevall (Treat Yo Self). Linnea Lindahl (Treat Yo Self). David Lewerentz (Baby). Jonathan Jörnfalk (Baby). Vera Stiglund (Baby).Bild: Emma Larsson
Moriskan i sommar är nu klara med sitt sommarprogram. En nyhet för sommaren är att de sänker åldersgränsen i sommar till 18 år och satsar på fritt inträde fram till 23.30 på helgerna. Dessutom blir det nya klubbar och festivaler. Här är vad 15 av arrangörerna tänker göra i sommar.
Bild: Emma Larsson

Queercation

Ranya Asadi och Evangelina Nicola Zora.
– Queercation är en helt ny queermedlemsklubb. Vi kallar det queer för det finns många klubbar som kallar sig gay och det kanske inte är alla som identifierar sig med det, exempelvis asexuella eller pansexuella. Vi vill skapa en plats som är trygg och som är som en semester från heteronormativitet och förtryck. Det kommer att krävas ett klubbkort för att få komma in, för vi får ofta höra kritik mot gayklubbar om att det kommer in folk som uppenbarligen inte är regnbågar och som sexualiserar folk som oss. Så vi vill göra klubben mer exklusiv. Det kommer inte att bli schlager som på många andra gayklubbar, utan pop, twostep, vogue. Vi har hämtat mycket inspiration från "RuPauls Dragrace". Vi ska skapa den fetaste queerklubben som Malmö någonsin sett.
Vad saknar ni i Malmös klubbliv?
– Vi saknar det teatrala. Den här känslan av att man klär upp sig och att det blir ett stort spektakel av det hela. Vi vill ha happenings, dancebattles, lip sync och konfettikanoner.
Premiär 9 juni och kör en gång i månaden.
Bild: Emma Larsson

The Bridge

Georg Åhrström och Theodora Nikitidis
The Bridge är en helt nystartad festival i Malmö som vill binda ihop Sveriges musikscen.
– Vi börjar i Malmö i sommar och sen tänker vi fortsätta nästa år med Malmö, Göteborg och Stockholm och köra samma artister på alla ställen. Vi vill lyfta oetablerade artister inom flera olika genrer. Det blir först en gratisfestival ute i parken och sen flyttar vi in på Moriskan framåt natten.
Blir det någon speciell musikalisk inriktning?
– Nej, vi kommer att ha allt från indie till hiphop till house till r&b, säger Georg Åhrström.
Läs mer om festivalen här.
Den 30 juni.
Bild: Emma Larsson

Spit Spot

Toju Jemide.
– Vi ska bjuda in till folkfest. Jag har en vision att klubben ska vara som en konsert med typ Fela Kuti eller Funkadelic eller Parliament eller något psykedeliskt rockband på 60-talet dit folk gick och hamnade i trance. Vi satsar på urbankultur med sång, instrumentalister och hiphop. Vi kommer att ha en gästartist som kör tillsammans med husbandet och sen bjuder vi in till öppen show dit folk får jamma med oss.
Vad saknar du i Malmös klubbliv?
– Jag tycker det finns det mesta. Men jag saknar bra loungebarer. Någonstans att hänga innan man ska ut i klubblivet.
Nästa kväll 30 juni och kör en gång i månaden.
Bild: Emma Larsson

Malmö Pride

Albin Ganovic
Den 4–10 augusti äger Malmö Pride-veckan rum och i samband med det görs Folkets park om till Pride Park. Den 5 augusti intar Pride även Moriskan.
– Vi ska arrangera Pridefesten på Moriskan. Det blir hela huset och sex olika dj:s. En del lokala internationella scenakter, en blandning av drag och en salig blandning av musik.
Läs mer om årets Malmö Pride här.
Den 5 augusti.
Bild: Emma Larsson

Nattstad

Vanessa Marko
– Förra sommaren körde vi Nattstad på Grand Öl & Mat och nu ska vi köra i Stora salongen på Moriskan. Det ska bli en fet hiphopklubb som jag gör med Lautaro Cubilla från Musikguiden i P3 och klubben Woohah. Vi har liknande musiksmak och ville göra nåt ihop.
Vad saknar du i Malmös klubbliv?
– Jag skulle vilja se fler dagfester och barbecues, så kanske en uppmaning till Malmö stad att göra det lättare att organisera sånt. Det kunde även finnas fler lesbiska klubbar och gayklubbar i stan. Det skulle vidga scenen och spelmöjligheterna samt dra publik till varandra.
Nästa kväll den 30 juni och sen en gång i månaden.
Bild: Emma Larsson

Klubb Beyond

Linn Rasmusson, Mimmi Ohlsson och Josefa Berg
Namnet på den nya klubben är hämtat från vintagebutiken Beyond Retro på Mitt Möllan där Linn Rasmusson är butikschef.
– Vi ska spela musik från 60-talet till 90-talet. Mycket guilty pleasures. Vi har haft en första kväll och då körde vi Abba och E-Type. Folk gick verkligen igång på E-Type. Så nu ska vi köra varje lönefredag i sommar. Det har varit mycket techno och hiphop i många år, men vi saknar en scen där man bara kan dansa och slappna av.
Vad saknar ni i Malmös klubbliv?
– Att det är så uppdelat åldersmässigt. Antingen ska du bara hänga där det är folk mellan 20 och 25 år. Eller så går du dit folk är från 30–40 år. Det hade varit mycket trevligare om alla kunde hänga tillsammans. Mina föräldrar vill komma hit på klubb och jag säger att det är klart att ni ska göra det, säger Linn Rasmusson..
Nästa kväll den 30 juni och sen en gång i månaden.
Bild: Emma Larsson

Treat Yo Self

Linnea Lindahl och Moa Redevall
– Vi har det mest prestigelösa dansgolvet med de mesta guilty pleasure-låtarna från de senaste trettio åren. Till skillnad från Klubb Beyond har vi mer uppblandat med moderna hits som Major Lazer, Justin Bieber, Kanye West och hela den familjen. Vi har också ganska mycket fokus på glitter. Vi är en befriande motreaktion till det klassiskt kreddiga och vill ha mycket fokus på uppsluppenhet och glädje.
Nästa kväll den 16 juni och sen en gång i månaden.
Bild: Emma Larsson

Baby

Jonathan Jörnfalk, Vera Stiglund och David Lewerentz.
– Vi ska köra modern r&b-klubb varje fredag. Det finns många r&b-klubbar i stan, men de är inte så ”connectade” till vad som är fresh i undergroundvärlden nu. Vi vill blanda det som är mainstream med fräsch musik från Soundcloud.
Vad är det som är mest ”fresh” juni 2017?
– Just nu är det tropical afrobeat-grejer. Lite sexig, sliskig dancehall. Men också modern trap.
Vad saknar Malmös klubbliv nu?
– Folk som vågar. Lite edge. På de vanliga mainstreamställena är det mjukost deluxe just nu. Men det händer mycket bra grejer nu sen Inkonst började göra klubbar igen så har det blivit ett uppsving på den elektroniska klubbscenen.
Nästa kväll den 9 juni och sen en gång i månaden.
Bild: Emma Larsson

Klubb Living

Michael Wilken, Ibbe Ceesay och Niclas Forsström.
– Klubb Living firar 8-årsjubileum i sommar och är väl den klubb som funnits längst på Moriskan. Grejen med vår klubb är att den ska vara autentisk jamaicansk med kanske 70 procent dancehall och 30 procent reggae. Vi ska även köra Reggaeklubben på Babel, men där blir det mer renodlat reggae.
Vad saknar Malmös klubbliv nu?
– Influenser utifrån. Det blir väldigt inhemskt med Malmö-dj:s och vi skulle se gärna se fler utländska dj:s.
Arrangerar efterfest till Kapten Röd-konserten den 17 juni och sen 8-årsjubileum den 15 juli.
Emma Pettersson och Ellen Arthina.Bild: Emma Larsson

No Time For Us och S.O.A.P

Ellen Arthina
– S.O.A.P kommer att köra de största 90-talshitsen och låtar där du inte kan urskilja riktiga instrument, utan bara dunkadunka. Det kommer att bli beachparty-dekor med palmer och hav och jag har köpt en affisch med delfiner på. No Time For Us är som vanligt en pandapopklubb som är mer monokrom i sitt utförande med extravagant dekor, stjärnor under ögonen och lika delar skratt och gråt samtidigt.
Vad saknar Malmös klubbliv nu?
– Det finns en tendens i kultursektorn att man vill betala mindre och inte satsa på något extra, trots att man säger att det är det som folk vill ha. Då blir man både dekoratör, dj och marknadsförare i ett. Så jag skulle vilja se någon som vill satsa mer så att klubbarna kan få mer spridning.
Nästa No Time For Us-kväll den 10 juni och sen en gång i månaden. Nästa S.O.A.P-kväll den 8 juli och sen en gång i månaden.

Indie Indie Super Klubb

Emma Pettersson
– Vi kör pop, indie och 90-tal. Inga guilty pleasures är för skämmiga.
Vad saknas i Malmö?
– Ställen. Det är brist på variation.
Nästa kväll den 9 juni.
Bild: Emma Larsson

Reggae Scorcher

Johan Malm och Tomas Lundberg.
– Gillar man högkvalitativ jamaicansk musik från åren 1965–1969 då är Reggae Scorcher klubben för dig. Vi kommer att köra här en gång i månaden i sommar, men eftersom vi är en skivsamlarklubb så kommer det såklart att bli nya låtar som inte spelats tidigare.
Vad saknar Malmös klubbliv nu?
– En riktigt bra northern soul-klubb.
Nästa kväll den 3 juni och arrangeras en gång i månaden.
Bild: Emma Larsson

The Conference

Fanny Ericsson och Arvid Laban Falk
Konferensen The Conference drar varje år hit en mängd näringslivsprofiler och i vanliga fall brukar den hållas samtidigt som Malmöfestivalen. Men i år har man flyttat The Conference till september och ska bygga ut den med ett kulturprogram. Läs mer om det här.
– Vi kommer att köra The Conferences Launch Party på Moriskan lördagen den 2 september. Det är första dagen på vår utökade The Conference-vecka och då ska vi först köra workshops i parken med bland annat kanadensiska Hub Studio. Vi kommer att att tillsammans bygga innehåll för festen på Moriskan samma kväll. Det blir ungefär 20 deltagare i varje workshop, men man kommer att kunna besöka Brändan, Ridhuset och alla de platser där vi håller till och se vad vi gör. Vi ska bland annat bygga ett en timme långt ljudkonstverk och göra ett dansnummer. Sen på kvällen inne på Moriskan ska detta visas upp och det blir ett bra gäng med Malmö-dj:s och kanske något större namn. Tanken är ju att öppna upp konferensen för fler, men samtidigt hålla hög internationell nivå på musik, dans och visuell konst.
Den 2 september.
Bild: Emma Larsson

Roquefort och Die Mauer

Josef Hoffert.
– Die Mauer är en klubb som funkar som Kalla Kriget. På ena sidan står väst-dj:n och spelar swing och jazz och på andra sidan står öst-dj:n och kör balkanmusik och sovjetabilly. Ju längre kvällen går desto galnare blir det.
– Roquefort är en helt ny klubb som satsar på renodlad electroswing blandat med lite storbandsjazz.
Vad saknas i Malmös klubbliv nu?
– Jag skulle vilja se en elektronisk dansklubb som inte är techno, dubstep eller house utan mer textbaserad elektropop från 2000-talet.
Roquefort har premiär den 15 juli. Die Mauer har sin nästa kväll den 10 juni.

Backyard Sessions

Alex Esser
Dansklubben i Folkets park blir i år en tvådagarsfestival den 26–27 augusti med artister och dj:s som The Deer Tracks, Brödet, Sonja Grigoriu, These Heavy Clouds m fl. Läs mer här.
–Vi kommer att hägna in hela området framför Moriskan och ha hoppborg, cirkus och bubblor för barnen, boulebanor, pingisturnering och en hel buss som ska graffitimålas. Vi samarbetar med Little Finger, Boule Bar, Spazio, Hymn, Trolldans bland andra. Vi kör från klockan 13–21 ute i parken och sen på lördagen flyttar vi in på Moriskan. Det blir lite mer upptempo på lördagen och lite lugnare på söndagen.
Arrangeras den 26–27 augusti.
Håll koll på Malmös klubbliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen