Kultur

"Brev från månen": Otidsenligt och flummigt

Marion Cotillard i "Brev från månen".Bild: Nonstop Entertainment

Brev från månen

BIO. DRAMA. Frankrike (Mal de pierres), 2016. Regi: Nicole Garcia. Med: Marion Cotillard, Louis Garell, Alex Brendemühl. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.00.

Utan att ha läst italienskan Milena Agus bästsäljande roman ”Brev från månen” anar jag att franska filmaren Nicole Garcia tonat ned dramats inneboende melodramatiska inslag och försökt göra en mer trovärdig berättelse. Det lyckas knappt.
Filmen har en drabbande inledning då den unga Gabrielle (Marion Cotillard) står i en flod och låter den starka strömmen flöda mellan sina ben. Det är en lysande gestaltning av åtrå och längtan efter sexuell tillfredsställelse.
Den livsnjutningen tillåts knappast på lavendelodlande landsbygden där Gabrielle växer upp i slutet på 1940-talet. Föräldrarna, särskilt den aktiva modern, säljer mer eller mindre ut dottern till en hederlig men rutinmässigt fnaskbesökande murare, en katalan som flytt Francos regim utan att filmen närmare går in på bakgrunden. Alternativet för Gabrielle hade varit dårhus.
Redan från början i Nicole Garcias version av berättelsen står det klart att hyperkänsliga, överspända Gabrielle aldrig mötts med förståelse och kärlek av föräldrarna. Hon är en outsider i byn och inte förrän långt fram i skildringen blir det tydligt att den tystlåtne, katalanske José (Alex Brendemühl) egentligen är den ende som har sett henne som hon är.
Dessförinnan har Gabrielle tillbringat en sexveckors sejour på ett schweiziskt kurhotell för att bli fri från sin njursjukdom. Där träffar hon den urinsjuke löjtnanten (Louis Garell) och uppfattar honom som en själsfrände. Tillsammans med den opiummedicinerade soldaten upplever Gabrielle en drömlik sexuell och religiöst betonad sammansmältning med hela universum. Det är vackert visualiserat av Garcia och välspelat av Cotillard men allt för flummigt för att engagera på allvar.
Här finns en relevant historia om kvinnors instängdhet och svårigheter att leva ett självständigt liv men Agus och Nicole Garcia intresserar sig inte riktigt för den. Istället blir ”Brev från månen” ett drama om hur brist på kärlek och mening i livet kan leda till en tillvaro rakt ut i det blå. Ett tydligare feministiskt öga hade kunnat ge ett mindre otidsenligt resultat.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 2 juni
Gå till toppen