Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Biljakt i natt utan körkort – rattjuvar i Slottsstaden greps på Kroksbäck

En pojke och en man greps i natt av polis efter en biljakt från Slottsstaden till Kroksbäck. I deras bil fanns fem exklusiva bilrattar. ”En kvinna på Skvadronsgatan har hört av sig nu på morgonen. Hennes bilruta är krossad och ratten borta”, säger Kim Hild vid polisens ledningscentral.

Biljakten slutade på Kroksbäck.Bild: Patrick Persson
Strax före klockan tre i natt larmades polisen till Erikstorpsgatan i Slottsstaden. Det var tjuvar som höll på att stjäla en ratt från en parkerad bil. När polisen kom fram hade dock tjuvarna redan hunnit lämna platsen i bil.
En polispatrull fick dock syn på ett misstänkt fordon en bit från platsen och ett efterföljande påbörjades.
– Det var en rätt lång biljakt där tjuvarna verkligen försökte köra ifrån poliserna, men sedan kom en gräskulle i vägen, säger Mats Attin, inre befäl vid krimjouren Malmö.
En pojke och en man greps på Kroksbäck. Den av dem som körde flyktbilen saknar körkort.Bild: Patrick Persson
Tjuvarna kraschade sedan bilen vid Kroksbäck där polisen kunde gripa två personer. När polisen sedan sökte igenom bilen kunde de dessutom hitta minst fyra andra nyare rattar tillhörande dyrare bilmodeller.
– De har stulit rattar. Nu sker vidare utredningsåtgärder, säger Mikael Lind, RLC-befäl polisregion syd.
I bilen fanns minst fem rattar från exklusiva bilar som misstänks vara stulna.Bild: Patrick Persson
På fredagsmorgonen satt personerna fortfarande frihetsberövade hos polisen.
– Om någon i Slottsstaden nu på morgonen upptäcker att deras ratt är borta kan de ringa polisen på telefonnummer 114 14, säger Mats Attin.
Vid sjutiden hade en sådan anmälan inkommit, från en kvinna på Skvadronsgatan. Hon upptäckte rattstölden klockan 6:55 på fredagsmorgonen.
– Kvinnan uppger att hennes bilruta har krossats och att ratten har försvunnit någon gång mellan 18:30 på torsdagskvällen och 06:55 på fredagsmorgonen, säger Kim Hild vid polisens ledningscentral.
De två personer som greps efter biljakten till Kroksbäck är 17 respektive 18 år gamla. Den av dem som körde flyktbilen från Slottsstaden till Kroksbäck har inte körkort.
Båda misstänks för stöld, av rattar. Föraren misstänks också för grov olovlig körning och vårdslöshet i trafik.
– Rubriceringen grov olovlig körning betyder att han har gjort det här förut, säger Kim Hild.
Har ni sökt igenom de misstänktas hem efter fler rattar?
– Det står inget i rapporten om husrannsakan. Men ett sådant beslut kan tas senare i dag, säger Kim Hild.
Nattens rattstölder följer på flera tidigare omfattande stölder av bildelar i Malmöområdet under våren.
Läs också 123 stölder av bildelar sedan nyår i Malmö
I slutet av maj anmäldes stöld av partikelfilter från tio lätta lastbilar som stod parkerade på inhägnat område i Fosie.
Läs också Ny storstöld av bildelar i Malmö – på inhägnat område
En månad tidigare häktades fyra personer mellan 23 och 32 år i Malmö tingsrätt. Häktningen skedde efter fynd av delar från ett hundratal lyxbilar, framför allt BMW och Mercedes.
Läs också Bildelsligan sprängd – fyra personer häktade
Gå till toppen