Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Både äpplen och män mognar sent”

I sin filmsvit om de sju dödssynderna använde Richard Hobert ofta äpplen som en symbol för sensualitet.
Långt senare började han göra egen must på gården på Österlen.
Under lördagen blev han svensk mästare i must-SM med sin äppelmust Himlahav.

En glad vinnare i kategorin ofiltrerad, sortren äppelmust med sin ”Himlahav Ingrid Marie 2016”.Bild: Svenska musterier.
Must-SM ägde för första gången någonsin rum under lördagen, i Kivik. 77 sorters must deltog i sex kategorier.
Richard Hobert, som ligger bakom filmer som ”Glädjekällan”, ”Alla älskar Alice” och ”Tre solar”, har vid sidan av filmskapandet ägnat sig åt äppelmust sedan 2009.
Vad är hemligheten bakom Himlahav?
– Det är något som du aldrig kan locka ur mig. I samma kategori var det fem andra musterier som hade samma äppelsort, denna gamla klassiska Ingrid Marie. Juryn sa att min must är helt annorlunda, och mycket komplex. Jag kan bara säga att jag är en amatör i sammanhanget. Men för 7-8 år sedan blev jag uppsökt av en gammal man från bygden som hade hört att jag skulle börja göra must. Han gav mig sina tips. Och nu gör jag så. Jag är honom stort tack skyldig.
Vad är grejen med ofiltrerad must?
– Det är en väldigt ren sak. Det är ekogrejer det här, det handlar om hur man behandlar äpplet. Poängen är att få ut det maximala av äpplet. Du måste vänta och ha tålamod. Sedan har du två dagar på dig, och du vet aldrig i förväg när äpplet har maximerat sin smak och styrka.
Hur fungerar kombinationen musteri och filmskapande?
– En kollega till mig, Francis Ford Coppola, har ju en vingård. Att sitta och arbeta och skriva sex timmar om dagen och sedan gå ut och jobba på gården i tre-fyra timmar, rent fysiskt, är otroligt bra. Om man har tur tar filmprocessen ett år från det att manus är klart till det att det är en färdig film, det är lite samma rytm som med äpplena.
80 procent av Sveriges äppelodlingar ligger på Österlen.Bild: Svenska musterier.
Varför började du med must?
– Jag blev med äppelgård 1999. Det var så satans vackert och ett makalöst ställe. Det fanns ett problem bara: Alla äppelträd. Alla som har ett träd vet hur dåligt samvete man har. Och jag har mängder. Efter några år kände jag att jag inte ville vara en stockholmare på Österlen – om du förstår vad jag menar. Jag sökte efter något slags sammanhang. Att vara en integrerad del av naturen.
Varför vann du?
– Jag kan läsa upp motiveringen:
Mättade komplexa toner, som i sin mångfald står starkt mot en behaglig syra. En produkt som visar mod och stor skicklighet.
– Haha, det du. Tack gode gud att det var en anonym tävling. Det var blindtester med kockar och sommelierer.
Hur ska du fira segern?
– Jag har en vacker kvinna som... vi drack lite must. Nu har vi övergått till champagne.
Finns must och äpplen med i många av dina filmer?
– Ja, i många av dem från 1990-talet, är det mycket äppelträd på Österlen. Det var väl någon sensualitet i det här med frukten och skörden som skulle visa på något livsbejakande. Ja, både äpplen och män mognar sent, så man kan väl säga att jag begrep först några år senare att jag är ju för fan mitt i det här och måste få njuta av detta.
Fakta

Must-SM

Vinnarna i must-SM 2017:

Kategorin Klar sortren (endast en äppelsort) äppelmust: Kiviks Musteri med ”Årets Skörd Gravenstein”.

Kategorin Klar must av flera sorters äpplen: Brunnebys musteris ”Traditionell Äppelmust”.

Kategorin Innovativa drycker: Öspabs ”Alkoholfria Äppellikör”.

Kategorin Ofiltrerad sortren äppelmust: ”Himlahav 2016 Ingrid Marie”.

Kategorin Ofiltrerad must av flera sorter: Rörumsro Frukt & must "Gårdens vinteräpplen".

Kategorin Publikens val: Rörumsro Frukt & must "Gårdens vinteräpplen".

I juryn fanns bland annat sommelieren och lektorn i måltidskunskap Mischa Billing, kocken Thomas Dreijing och konditormästaren Jan Hedh.

Gå till toppen