Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skam analys avsnitt 7 – bästa vänner?

Vi skärskådar den norska dramaserien varje vecka. Idag: Isak.

Detta är alltså en analys av avsnitt 7 i fjärde säsongen av Skam. Vi skriver om varje avsnitt på detta sätt. Planen är att publicera varje lördag. Och obs: Varning för spoilers! Titta helst på avsnittet först och läs sen.
Sana har haft ett helvete den här våren. Hon är kär i Yousef som inte tror på Allah och har överhuvudtaget svårt att få ihop sitt liv som troende muslim med det hon också vill vara – en vanlig norsk jente. Mamman vakar över henne och ställer oroliga frågor. Sana fixade så att hon och hennes vänner gick ihop med Pepsi Max-gänget för att köpa russebuss men tappade kontrollen och manövrerades ut från bussen. Noora kanske har fått ihop det med Yousef efter den kaotiska karaokefesten där det dessutom blev slagsmål mellan guttegänget och ballonggänget och Isak slogs blodig. Till råga på allt har hon smygfotograferat meddelanden som Sara skickat till Isak på Facebook och lagt ut skitsnacket på ett fejkat instagramkonto för att hänga ut Sara och berätta för alla att hon är falsk. Vi har förmodligen inte sett slutet på just det sistnämnda men den som hittills farit mest illa är Vilde, vilket ju absolut inte var meningen. Minns trailern: I'm just a soul whose intentions are good/oh Lord, please don't let me be misunderstood.
I allt detta är Sana så ensam. Ingen av hennes gamla kompisar finns där. Kontakten med Jamilla, som var hennes närmaste innan hon började på Hartvig Nissen, är bruten. Noora, Chris, Vilde och Eva har annat fokus. Tjejerna i Pepsi Max-gänget tycker mest att hon är konstig och hon får ingen riktig kontakt med dem. Sanningen är väl också att hon föraktar dem.
Ensamheten är delvis självvald. Noora har gjort försök att bryta igenom pansaret, Yousef nådde fram en kort stund, innan Sana klippte av. Hennes bror Elias kan vara ganska störig, särskilt när han är i sällskap med sina kompisar, men hon hade ett fint samtal med honom också innan han åter smälte samman med sitt gäng. Hon öppnar sig inte helt för någon utan gömmer sig bakom sitt svarta smink och sin avfärdande uppsyn.
Egentligen finns det bara en person som löper som en röd tråd genom den här säsongen och som hela tiden funnits där: Isak. Flera gånger har han överrumplat Sana, bringat henne ur fattningen, och för några sekunder har man som tittare kunnat låta tanken passera genom huvudet: nu kanske hon börjar prata. Och...nej. Men han har inte gett upp. På ett intuitivt sätt har han låtit henne förstå att han existerar.
Det började redan i andra avsnittet när Sana precis hade blivit vän på Facebook med Yousef. Hon satt i klassrummet och tittade igenom hans bilder, Isak ställde sig bakom utan att hon märkte det och hajade till när det kom en bild med Yousef tillsammans med Mikael. Han frågar om det är Mikael på bilden och PANG!
Avsnitt 2: Vem är det där?
Hon slår igen locket på laptopen och vägrar svara på frågor.
Därefter förvärras läget för Sana under några avsnitt. Allt rasar över henne. Förra veckan fick vi se henne sitta i fönsterkarmen i skolan och titta ut på skolgården där hennes gamla väninnor står och pratar med Sara. Plötsligt smyger Isak upp bakom henne och säger exakt det Sana tänker: Har Sara snott dina väninnor?
Avsnitt 6: Har Sara snott dina väninnor?
De betraktar de andra genom fönstret ett tag och så som samtalet utvecklar sig ger det Sana en idé om hur hon ska hämnas på Sara. Isak har meddelanden som Sara skickat till honom när de var tillsammans för ett år sedan där hon snackar skit om flera av sina busskompisar. Det är efter detta som Sana går hem till Isak och Even och pluggar biologi med baktanken att komma över dessa meddelanden.
I veckans avsnitt ser vi ju vad hon gör med dem och vad som händer – och det blir inte alls som Sana tänkt sig. Istället för att Sara anklagas för att vara falsk tycker alla synd om henne. När Sana står ensam i skoltrappan dyker Isak upp bakom henne och frågar: Är det drama?
Avsnitt 7: Är det drama?
Efter deras korta konversation går Sana in och raderar instagramkontot.
Men skadan är redan skedd och hon är orolig. Hon har satt igång något hon inte längre har kontroll över och jakten på en syndabock är i full gång. Pepsi Max-tjejerna kommer felaktigt fram till att det var Vilde som låg bakom och upprättar ett nytt instagramkonto där hon hängs ut – och det på ett mycket värre sätt än Sara (för att helt förstå vidden av detta var det faktiskt bra att hänga med även på Instagram där kontot lades upp på riktigt).
I skolan står Noora, Chris och Eva och tröstar den gråtande Vilde när Sana helt ovetandes dyker upp. Hon går undan med telefonen och får av Ingrid reda på att Isak har tagit på sig skulden för Sarakontot. Sana fattar ingenting, vänder sig om och...
Avsnitt 7: Vad håller du på med?
Där står Isak och undrar vad hon håller på med. Och nu kan inte Sana fly längre.
I en lång scen sitter Isak och Sana på en bänk och pratar. Det är långsamt och trevande och de når inte ända fram men efter de senaste veckornas frustration över att Sana går omkring och bär allting inom sig så är scenen en sådan lättnad. Skådespeleriet dessutom, vilken klass. Iman Meskini och Tarjei Sandvik Moe överträffar sig själva här.
Sana och Isak har lite att falla tillbaka på. I höstas, i säsong 3, blev de goda vänner. Nästan motvilligt och lite vresigt, sådär. Sana hjälpte, i lite förtäckta ordalag, Isak i hans komma ut-process. Nu har Isak mognat och kan vara ett stöd för Sana. Han tog på sig skulden för Instagramuthängningen för att han visste att Sana skulle ha råkat mer illa ut än han. Han vet också med sig att han också gjort dumma saker, till exempel mot Eva i säsong 1, och nu har han chansen att göra lite gott. Han och Eva hade förresten ett allvarligt snack på just den här bänken då det begav sig:
Eva & Isak i säsong 1. Sana & Isak i säsong 4.
Förlåt, sa Isak till Eva för ett och ett halvt år sedan. Förlåt, säger Sana till Isak nu. När hon sedan förklarar varför hon gjorde som hon gjorde utmynnar det i ett samtal som diskuterades ihärdigt i kommentarsfält och trådar under fredagen: läxar han upp henne på ett fördomsfullt sätt när de pratar om rasismen hon upplever? Och hur ska det i så fall tolkas? Som om Julie Andem slarvat, eller som om hon helt medvetet skildrar Isak som den lite omedvetna sjuttonåringen han är och som inte kan ha alla tankar färdigtänkta i sin lillgamla hjärna? Själv vill jag alltid ta icke perfekta fiktiva personer i försvar. Hellre få reagera på någon som är dum eller osympatisk och få tänka vidare själv än att få en färdigformulerad manual till hur man bör leva och agera. Men det finns många sätt att de den scenen på, det är tydligt.
Under samtalet rätas frågetecknen ut åtminstone litegrand vad gäller slagsmålet. Elias slog inte till Isak av något homofobiskt skäl. Det var i själva verket Isak som slog till Mikael först, i ett slags svartsjukeutbrott, och Elias gick in och försvarade sin vän. Åtminstone är detta Isaks version, just nu.
Sen började jag gråta när Isak säger vem hade kunnat tro det här – homsen och muslimen, best buds. De är så nära varandra då, han och Sana, och åh vad hon behöver det!
***
Två saker till:

1. Jamilla

Den här veckan träffades äntligen Sana och Jamilla igen. De hade också ett långt samtal och även om det var lite som om de behövde lära känna varandra på nytt efter att det skurit sig mellan dem för något år sedan så känns det som om Jamilla, som är tillsammans med Sanas äldre bror, kan bli ett viktigt bollplank för henne, kanske i resonemangen kring Yousef.

2. Kort om verkligheten

I veckan blev det klart att Tarjei Sandvik Moe ska vara med i en uppsättning musikalen Grease i Oslo, med premiär i januari. I klippet intervjuas han av VGs reporter om sin roll och sin popularitet.
Avsnitt 7 av nya säsongen av Skam finns nu på SVT Play. Varje lördag kommer ett nytt avsnitt. Klippen som avsnitten består av kan under veckan ses i ett flöde efterhand de läggs ut på Skamsajten.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen