Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Barn i förskoleklass får plaska gratis på friluftsbad i sommar

Alla barn som går i förskoleklass i Lund och en medföljande vuxen kan bada gratis hela sommaren på Lunds kommuns friluftsbad.

Mer tid i bassängen och hjälp att våga leka i vattnet ska ge fler Lundabarn vattenvana, på sikt öka simkunnigheten och förhindra olyckor.Bild: Linda Stolpe Margenberg
Lund får 3,5 miljoner om året under tre år sedan riksdagen beslutat om en satsning på att öka vattenvanan bland barn i förskoleklass. Förutom gratisbad i sommar startar i höst en serie möten med simlärare för åldersgruppen på Högevallsbadet.
– Det är ett av de absolut bästa beslut vi sett på vattensäkerhetsfronten på länge och det känns riktigt skönt att kunna komma med det här erbjudandet till kommuninnevånarna i Lund, säger Thomas Lindhard, chef för Högevallsbadet och ordförande i Svenska livräddningssällskapet i Skåne.
Den 4 juni skickar kommunen ut ett sommarkort med namnet ”Sexåringen” till 1 650 barn. Det ger dem, samt en vuxen i deras sällskap, fritt inträde på Källbybadet, Genarpsbadet, Sandbybadet, Dalbybadet och Veberödsbadet 16 juni –19 augusti.
Sexåringar som börjar i förskoleklass i höst ska vid fem tillfällen få öva upp sin vattenvana genom bad och lek tillsammans med simlärare på Högevallsbadet. Undervisning för barn bosatta i östra Lund planeras till utomhusbaden nästa sommar, för att korta deras resor. Gratis inträde på utebaden för alla sexåringar i förskoleklass fortsätter att gälla även då.
Högevallsbadets chef Thomas Lindhard märker att efterfrågan på simskoleplatser är större än tillgången.
– Satsningen kommer att betyda en ökad säkerhet kring att vara vid och röra sig i vattnet. Ju tidigare barn lär sig vattenvana, desto säkrare blir de och desto snabbare lär de sig simma, säger han.
Gå till toppen